Weer veel Europese starting grants naar Nederland

Weer veel Europese starting grants naar Nederland

Nederland sleepte dit jaar 32 Europese starting grants voor jonge onderzoekers in de wacht. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland haalden er meer binnen. Aan de TU/e krijgen onderzoekers Rudie Kunnen en Tom de Greef elk een subsidie van 1.8 miljoen euro, zo werd een paar weken terug al bekend.

De starting grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks verdeelt, zijn bedoeld voor jonge wetenschappers met twee tot zeven jaar onderzoekservaring na hun promotie. Er werden dit jaar 2.920 onderzoeksvoorstellen ingediend waarvan er 291 (tien procent) gehonoreerd werden. Totale waarde: 429 miljoen euro.

Met de beurzen kunnen de uitverkoren wetenschappers een eigen onderzoeksteam opzetten. Daardoor kunnen er naar schatting nog eens duizend postdocs en promovendi aan de slag.

Bij de TU Delft gaan maar liefst zeven laureaten aan de slag. Ook de Universiteit van Amsterdam doet het opnieuw goed met zes toegekende beurzen. Aan de TU/e sleepten twee onderzoekers een beurs in de wacht: Tom de Greef (Biomedische Technologie) en Rudie Kunnen (Technische Natuurkunde).

Met 32 beurzen verdringt Nederland Frankrijk van de derde plaats in het landenklassement. De meeste beurzen (48) gaan naar het Verenigd Koninkrijk, dat Duitsland (47) dit jaar net voorbij steekt.

In het voorjaar volgt er een aanvullende lijst met starting grants, waarvan de financiering nu nog niet rond is. In maart van dit jaar gebeurde dat ook, toen kreeg Nederland er zeven extra beurzen bij. Onderzoekers die al vrijwel zeker zijn van zo’n extra beurs, zoals TU/e-onderzoeker Tom de Greef die nog niet op de lijst staat, weten dat soms al.

Nederland scoort vooral goed met bèta en techniek en wat minder met sociale wetenschappen en humaniora. Van alle starting grants gingen er 126 naar natuurwetenschappen en techniek, 95 naar levenswetenschappen en 70 naar sociale wetenschappen en humaniora.

Starting grants in Nederland

TU Delft

7

Universiteit van Amsterdam

6

Universiteit Utrecht

4

Radboud Universiteit Nijmegen

3

Universiteit Leiden

2

Erasmus Medische Centrum R’dam

2

Universiteit Twente

2

KNAW

2

Rijksuniversiteit Groningen

1

Universiteit Maastricht

1

TU Eindhoven

1

Wageningen Universiteit

1

Bron: ERC

Deel dit artikel