Alain Starke. Foto | Bart van Overbeeke

Ask Alain | Eigen vlag eerst

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan? Just Ask Alain! Deze keer:

De kwestie:

Hoi Alain,

Wanneer ik tijdens een lange dag in het Metaforum even wegdroom en naar buiten staar, valt me iets opvallends op aan de vlaggen die wapperen voor Vertigo.

Van links naar rechts gaat het om de Eindhovense en de Brabantse vlag, de vlag van de Europese Unie en die van de TU/e zelf. Maar waarom hangt er geen Nederlandse vlag?

Heeft dat wellicht iets te maken met de recente draconische bezuinigen van de regering op het hoger onderwijs of is er iets anders aan de hand?

Groetjes, Daniel

Het antwoord:

Beste Daniel,

Eindelijk, iemand die het ook opvalt! Bij vlagen wimpelen mensen me af als ik zeg dat er iets niet in de haak is. Het is namelijk allemaal één groot Eindhovens complot.

Welnu, er is een ‘officiële’ lezing waarom er geen Nederlandse vlag langs de vijver wappert. Nederland doet namelijk vrij krampachtig over het tonen van haar vaderlandse drieband. De regeltjesbureaucratie is samengevat op vlaginstructies.nl, inclusief kleurencodes voor de vlag, wimpelinstructies en de verschillen tussen ‘uitgebreid vlaggen’ en ‘beperkt vlaggen’.

De vlaginstructies gelden voor alle overheidsgebouwen, waarvan de TU/e er één is. De TU/e kent het protocol ‘beperkt vlagvertoon’, waardoor er dus wel degelijk een Nederlandse vlag langs ‘Lake Meta’ wappert op koninklijke verjaardagen, feestdagen, etc. Er wapperen trouwens ook vlaggen langs de oostelijke toegangsweg voor de Nuenenaren, Helmonders en andere Berenkuil-liefhebbers. Je moet dus wat vaker naar buiten kijken Daniel.

Trouwens, jij en ik mogen letterlijk de vlag uitdoen bij heugelijke gebeurtenissen (een rugzakje is niet verplicht hoor). Hoewel, de minister-president vraagt ons wel of we ons asje, asje, alsjeblieft aan de overheidsregels houden en bijvoorbeeld niet zomaar het rood-wit-blauw heel de nacht buiten laten hangen (tenzij we hem goed verlichten).

Behalve dat je dus wat vaker naar buiten schijnt te moeten kijken, Daniel, voor de Hollandse hipsterkleuren, heb je de andere vaandels van gelijke groottes goed gespot. Maar heb je ook het complot gespot? De huidige verzameling (Brabant, EU, Eindhoven, TU/e) staat namelijk voor BEET. Dit is fonetisch voor ‘bait’, het Engelse woord voor ‘aas’. Enerzijds betekent dit een afleidingsmanoeuvre (een 'false flag'), anderzijds dat de ‘troefkaart’ nog gespeeld moet worden!

De TU/e heeft de monarchie namelijk niet hoog in het vaandel staan en wil er het liefste van af. Het doel is om een onafhankelijke Brainport-staat te stichten. In plaats van Montesquieu’s Trias Politica, wil Brainport ongetwijfeld de Triple Helix als bestuursvorm instellen: De scheiding der Universiteit, industrie en overheidsmachten.

Het eerste plan om dit te bewerkstelligen is echter mislukt. Tijdens de Robocup wilde Tech United (anagram van ‘ID-techneut’) middels zorgrobot AMIGO (Spaanse afkorting voor ‘Aan Maxima: Ik Ga Ontploffen’) een bomboeketje geven aan HMK Maxima, maar het liep à la Homeland in het water: AMIGO kreeg wroeging. Het schijnt dattie ook onlangs huilend naar ‘The Imitiation Game’ heeft gekeken.

Het volgende plan zal waarschijnlijk een BN-raptrio (anagram van Brainport) bevatten. Lijkt me een kolfje naar de handen van Lange Frans & Baas B (‘Het Land van’, ‘Kamervragen’, etc.) en Brainpower.

Groetjes,
Alain

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan?Just Ask Alain!

Deel dit artikel