Petitie tegen leenstelsel 29 duizend keer ondertekend

Een petitie tegen het ‘studievoorschot’ is bijna 29 duizend keer ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond overhandigt hem vandaag aan de Eerste Kamer.

“De LSVb is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet samenspannen om de basisbeurs af te schaffen”, staat in de petitie. De plannen hebben volgens de ondertekenaars “desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij”.

Om half één overhandigt een kleine delegatie van de studentenvakbond de petitie aan CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor, voorzitter van de onderwijscommissie in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer stemt op 20 januari over het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ van minister Bussemaker van Onderwijs. Het CDA heeft een hoofdelijke stemming aangevraagd. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen verdwijnt de basisbeurs per 1 september voor nieuwe bachelor- en masterstudenten én voor wo-bachelors die al drie jaar een beurs hebben gekregen. Ook veranderen de terugbetaalregels voor een studielening ingrijpend en komt er meer medezeggenschap voor docenten en studenten.

Minister Bussemaker verwacht weinig weerstand in de Eerste Kamer: om zich te verzekeren van steun heeft ze maanden geleden al een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks. De tegenstanders van het leenstelsel houden echter hoop. Volgens studenten- en scholierenorganisaties is het helemaal niet zeker dat alle senatoren van de leenstelselcoalitie (PvdA, VVD, GroenLinks en D66) daadwerkelijk vóór stemmen. Om het wetsvoorstel te laten sneuvelen, moeten drie Kamerleden de fractiediscipline doorbreken.

Het wetsvoorstel van minister Bussemaker schaft de basisbeurs af, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Met deze bezuiniging willen de partijen geld vrijmaken voor extra onderwijsuitgaven. Oud-studenten krijgen twintig jaar langer de tijd om hun schuld af te lossen.

Gisteren  verwierp  LSVb-voorzitter Tom Hoven de beschuldiging van drie politieke jongerenorganisaties, waaronder de JOVD, dat de vakbond een kleine achterban zou hebben. In een brief aan de Eerste Kamer schreven deze dat de studentenbonden zeker niet voor alle studenten spreken.

In een toelichting van JOVD-voorzitter Tom Leijte moet vooral de Landelijke Studenten Vakbond het ontgelden: die heeft minder leden dan de drie politieke jongerenorganisaties. Vreemd dat de LSVb zoveel exposure krijgt met zo’n kleine achterban, aldus Leijte.

De Landelijke Studenten Vakbond is een koepelvereniging van allemaal lokale bonden en medezeggenschapsraden. Die hebben een algemene ledenvergadering waarop ze met elkaar de koers bepalen. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel studenten je dan vertegenwoordigt, maar we zitten in alle grote studentensteden”, aldus Hoven. Verder luistert de bond volgens hem naar het ‘studentenpanel’ van zesduizend studenten. Dat panel wordt regelmatig om zijn mening gevraagd.

Deel dit artikel