RTL onthult declaraties universiteitsbestuurders

Ze rijden in dienstauto’s met chauffeurs, slapen in dure hotels, willen verkeersboetes vergoed hebben en maken dure reizen. Bestuurders van universiteiten omzeilen declaratieregels, maakte RTL Nieuws gisteren bekend. Bij de bestuursleden van de TU/e werden geen opvallende declaraties aangetroffen.

De drie leden van het College van Bestuur van de TU/e voerden in 2014 bij elkaar opgeteld 151.433 euro op aan declaratiekosten. Dat bedrag is terug te vinden op pagina 87 van het Jaarverslag 2014, dat onlangs online kwam. Per collegelid is te zien welke bedragen zijn gedeclareerd voor representatie, reiskosten binnenland en buitenland en overige kosten.

Ook opgevoerd is een algemene post 'vervoerskosten', die meer dan twee derde van de totale declaratiekosten omvat: 107.693 euro. Volgens bestuursvoorlichter Barend Pelgrim is een groot deel van deze kostenpost terug te voeren op het gebruik van taxi's, waarmee vaste prijsafspraken gemaakt zijn. Voor deze regeling is gekozen nadat de TU/e dertien jaar geleden besloten heeft om de dienstauto met vaste chauffeur af te schaffen. "Deze regeling valt een stuk goedkoper uit", aldus Pelgrim.

De declaraties van universitaire bestuurders moeten sinds 2011 verplicht worden gemeld in de jaarverslagen. Aan de TU/e is sindsdien het bedrag alleen maar gedaald. Daarbij geeft 2011 met een bedrag van 22.133 euro een vertekend beeld, omdat daarbij de vervoerskosten nog niet zijn opgenomen. In 2012 en 2013 werd respectievelijk voor 216.287 euro en 163.279 euro gedeclareerd.  

De onderzoekers van RTL Nieuws wijzen in hun verslag vooral naar de Universiteit Utrecht, die weinig inzicht wil geven in de reizen van de bestuurders en ook in het jaarverslag spaarzaam is met informatie. Bijna een half miljoen euro besteedt de universiteit aan ritjes van bestuurders in twee dienstauto’s met chauffeur. Ook worden er hoge taxikosten gedeclareerd.

Maar ook bij andere universiteiten vindt de onderzoeksredactie opvallende uitgaven. De TU Delft, waar het bestuur enkele jaren geleden al een affaire met declaraties moest doorstaan, betaalt vliegtuigreizen in de businessclass en heeft twee dienstauto’s met chauffeur die 180.000 euro per jaar kosten.

Bij andere universiteiten wordt eveneens businessclass gevlogen. Verder betaalt de Radboud Universiteit Nijmegen verkeersboetes voor de chauffeur van een bestuurder. Ook werd bijna drieduizend euro uitgegeven aan één bureaustoel. Bij de universiteiten van Tilburg, Eindhoven, Maastricht en Twente zijn volgens RTL Nieuws geen opvallende declaraties.

De Landelijke Studenten Vakbond vindt dat “de enorme uitgaven aan luxe in schril contrast staan tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel”. Voorzitter Tom Hoven wil dat de Onderwijsinspectie een onderzoek instelt, voor de zekerheid ook bij hogescholen.

Verder noemt hij het opvallend dat veel van de onderwijsbestuurders die zeer grote bedragen hebben gedeclareerd, vorige week nog pleitten voor meer vertrouwen: ze willen zelf de kwaliteit van hun onderwijs toetsen zonder directe tussenkomst van een onafhankelijke organisatie. Na dit nieuws kan daar geen sprake meer van zijn, vindt de LSVb.

Deel dit artikel