Kamervragen over mogelijke discriminatie Ichthus

Kamervragen over mogelijke discriminatie Ichthus

Tweede-Kamerleden Michel Rog (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) willen van onderwijsminister Jet Bussemaker weten of de Eindhovense studentenvereniging Ichthus vanwege haar christelijke overtuiging wordt gediscrimineerd.

In mei ontstond hierover ophef aan de TU/e. Aanleiding was de verhuizing van studentenverenigingen (nu veelal nog gehuisvest in de Bunker) naar Potentiaal, waar te weinig plek is voor alle verenigingen. Dit wierp de vraag op of een seculiere universiteit religieuze verenigingen überhaupt wel moet ondersteunen.  

Nee, besloot het College van Bestuur, en dus krijgen de drie religieuze verenigingen (Ichthus, Emèt Qenee en VGSEI) geen bestuursruimte meer en worden ook de bestuursbeurzen ingetrokken. Christelijke studentenvereniging Ichthus voelt zich gediscrimineerd.  

De vereniging krijgt nu bijval van de twee Kamerleden. Klopt het dat Ichthus geen (financiële) ondersteuning meer ontvangt vanwege haar christelijke identiteit, vragen ze. Dat zou in strijd zijn met de Algemene wet gelijke behandeling, die onderscheid op basis van godsdienst verbiedt.   

Maar de TU/e is zich van geen kwaad bewust. Het College van Bestuur zegt dat Ichthus gewoon kan uitwijken naar een gedeelde ruimte die bestemd is voor levensbeschouwelijke zaken. Die ruimte is zowel voor studenten en verenigingen als voor onderwijs, liet collegegelid Jo van Ham vorige week aan Cursor weten. Bovendien kunnen de leden volgens hem gebruik maken van de stilteruimtes op de universiteit en kunnen ze indien gewenst, net als andere studenten, een zaaltje huren. 

Deel dit artikel