Kubus op het droge

Heftige windstoten hebben donderdag 23 februari voor elkaar gekregen wat moeilijk voor te stellen is: het kubusvormige lichtobject in de vijver tussen Atlas en Matrix is omver geblazen. Dienst Huisvesting heeft ‘Photonic modulation of light and space‘ uit de vijver getakeld en met paaltjes verankerd in het grasveld ernaast. Het staat nu te drogen tot het eventueel gerepareerd kan worden.

De lichtkubus is drie meter hoog, breed en diep en is ter ere van Glow 2016 in november in de vijver gezet. Windstoten waren donderdag zo heftig dat de transparante kubus én de fundering ervan zijn omgeblazen. Dienst Huisvesting vond het object op zijn zij in het water en heeft het met een kraan opgetakeld. De zichtbare schade is niet erg groot, het frame is wat verbogen, maar of de ingebouwde supercomputer nog werkt, is onduidelijk.

Maker Georgios Metaxas wil het kunstwerk eerst goed laten drogen voor hij gaat testen. “De elektronica maakt dat we heel voorzichtig moeten zijn. Het lijkt robuust, en niemand had gedacht dat het als een dobbelsteen zou bewegen, maar toch is dat gebeurd.” In de kubus zijn twintigduizend ledlampjes verwerkt die aangestuurd worden door een computer. Het is een replica van werk dat in het Van Abbemuseum staat.

Een van de vijf zijden boven het water was open om het publiek een kijkje te gunnen op de draaischijf in het binnenste van de kubus. Dat was de noordzijde. “De wind maakt rond het voormalige Hoofdgebouw rare bewegingen”, zegt Thijs Mooren van Dienst Huisvesting. “De storm heeft op de campus verder alleen het gebouwbord bij Flux omver geblazen. Aan geen enkele boom is schade.” In het centrum van Eindhoven werd de Kerkstraat afgesloten vanwege vallende dakpannen, meldt het Eindhovens Dagblad.

Deel dit artikel