LAKS maakte grap, begint geen politieke partij

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren gaat toch niet meedoen aan de verkiezingen. De lancering van een politieke partij was een stunt en bedoeld als noodkreet vanwege het “verschrikkelijke rendementsdenken”.

Afgelopen maandag maakten de scholieren van het LAKS bekend dat ze mee gingen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ze wilden onder meer de basisbeurs opnieuw invoeren en de rekentoets in het voortgezet onderwijs afschaffen.

Maar het blijkt allemaal niet waar. In een filmpje zegt Sven Annen, voorzitter van het Komitee en de zogenaamde lijsttrekker van de partij, dat het een “hoax” is en dat LAKS zich niet verkiesbaar zal stellen.

“Maar”, zegt hij voor de camera, “de problemen die we benoemden, zijn er nog steeds. Het rendementsdenken, het slagingspercentage dat steeds belangrijker wordt - die problemen zijn levensecht”.

De stunt was vooral bedoeld om de aandacht van politici te trekken. Annen hoopt dat “de politiek naar ons zal luisteren” en de aandachtspunten over zullen nemen om te zorgen dat “de slechte ontwikkeling van het onderwijs wordt gestopt”.

De hoofdredactie van de NOS kan overigens niet lachen om de stunt van LAKS en noemt 'deze vorm van het verspreiden van nepnieuws buitengewoon schadelijk'.

Deel dit artikel