Dode en twee zwaargewonden bij brand studentenflat Diemen

Bij een brand in een studentenflat in Diemen is dinsdagnacht een dode gevallen. Ook zijn vier gewonde bewoners, van wie twee zwaargewond, naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak is nog onbekend, maar de politie sluit brandstichting niet uit.

Rond 03.30 uur brak de brand uit in een benedenwoning van studentencomplex De RXL aan de Rode Kruislaan. Daar wonen 143 studenten, vooral van de Universiteit van Amsterdam. De brand sloeg niet over naar andere woningen, maar de rook verspreidde zich wel snel door de hele flat.  

De brandweer trof drie gewonden aan, onder wie één zwaargewonde. Nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven, onderzocht de politie het gebouw, en trof een dode en een tweede zwaargewonde aan. Over de identiteit van de overleden bewoner is nog niets bekend.

Het lijkt erop dat de brandweer de woningen niet goed genoeg heeft gecontroleerd, zei locoburgemeester Lex Scholten van Diemen tegen Het Parool. "Kennelijk zijn tijdens de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Wij vragen ons af hoe dat kan.”

Scholten gaat het handelen van de brandweer “stevig evalueren”, heeft hij met de brandweercommandant afgesproken. Bewoner Jente Buskes, die media en cultuur studeert aan de UvA, laat op Twitter weten dat de bewoners elkaar wakker hebben gemaakt. “De brandweer deed dat niet”, schrijft ze.

Forensisch specialisten zijn momenteel bezig met een onderzoek in het gebouw. De bewoners
zijn opgevangen in het gemeentehuis in Diemen. Wie niet bij vrienden of familie kon overnachten, kon zich melden bij verhuurder De Key. Ook veel studenten uit vijf studentenflats in de buurt hebben bewoners een slaapplaats aangeboden.

Deel dit artikel