Ook in hoger onderwijs vele wachtwoorden op straat

Van honderden e-mailadressen aan universiteiten en hogescholen ligt het wachtwoord op straat. Hackers hebben eenvoudig toegang tot deze adressen, tenzij de gebruikers hun wachtwoord veranderen.

Dat blijkt uit een zoekmachine van leaked accounts die online is gezet. Je kunt je eigen e-mailadres intikken om te kijken of het te hacken valt. Zo ja, dan zie je als bewijs de eerste twee tekens van je wachtwoord staan, gevolgd door een reeks sterretjes.

Je kunt ook hele ‘domeinen’ intikken. Wie bijvoorbeeld tudelft.nl of inholland.nl intikt, krijgt de melding dat er veel accounts zijn gevonden. De eerste vijfhonderd worden (half geanonimiseerd) opgesomd, met daarachter de eerste twee tekens van hun wachtwoord.

Het devies: verander regelmatig het wachtwoord van je e-mailadres en andere belangrijke accounts. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, anders kunnen kwaadwillende hackers opeens overal bij.

Het blijft opletten. Mensen geven soms per ongeluk hun wachtwoord weg of klikken op besmette bijlages van onbekende afzenders. Vorig jaar waarde het internetvirus Wannacry rond en werden, ook in het hoger onderwijs, computers gegijzeld.

Deel dit artikel