Eerste Kamer steunt halvering collegegeld tandenknarsend

De Eerste Kamer gaat vandaag instemmen met de halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten. Dat hebben de senatoren gisteravond in hun debat aangekondigd.

door
foto Shutterstock

Oppositiepartijen PVV en GroenLinks zeiden bij de opening van het debat meteen dat ze de maatregel zouden steunen. Dit doen de coalitiepartijen ook, zodat het wetsvoorstel een ruime meerderheid krijgt.

Vanaf september wordt het collegegeld voor eerstejaars studenten dus met ruim duizend euro verlaagd. Een jaar laten krijgen tweedejaars studenten van lerarenopleidingen die korting nogmaals.

Niet bang

Wel hebben de senatoren felle kritiek op de argumentatie van minister Ingrid van Engelshoven bij het wetsvoorstel. Vanmiddag mag ze tekst en uitleg komen geven, al hoeft ze dus niet bang te zijn dat haar voorstel strandt.

De voornaamste kritiek op het wetsvoorstel is dat alle studenten de korting op het collegegeld krijgen, ook als ze genoeg geld hebben om het gewone tarief te kunnen betalen en toch wel zouden gaan studeren. Je zou met het geld (173 miljoen euro) ook de aanvullende beurs kunnen verruimen.

GroenLinks wil de schriftelijke toelichting van de minister het liefst onderin een la opbergen, zei senator Ruard Ganzevoort. “We kunnen het heel gezellig maken, maar in alle eerlijkheid: de argumentatie voor dit wetsvoorstel deugt niet.” Hij noemde de antwoorden van de minister eerder al ondermaats.

Studiekeuze

Ook de VVD was kritisch, maar noemde het “niet uit te sluiten” dat het wetsvoorstel toch het gewenste effect zal hebben, namelijk dat het hoger onderwijs toegankelijker wordt en dat studenten zich bij hun studiekeuze minder laten leiden door financiële overwegingen.

Het CDA “had en heeft wel vragen bij dit wetsvoorstel, ook bij de urgentie ervan”, maar zal evenmin een spaak in het wiel steken. Studentenorganisaties ISO en LSVb beschouwen de halvering van het collegegeld als een sigaar uit eigen doos: de rente op studieschulden wordt immers verhoogd, zodat studenten die veel lenen uiteindelijk voor deze halvering opdraaien.

Deel dit artikel