EPC druk met verhuizing naar Matrix

Het Equipment & Prototype Center (EPC) is begin juli moeilijk bereikbaar vanwege de verhuizing naar Matrix. Het EPC verlaat na ruim tien jaar het (voormalige) TNO-gebouw dat Fontys heeft gekocht en vanaf 6 juli kan inrichten voor zijn techniekonderwijs. Het nieuwe onderkomen van het EPC in Matrix wordt 15 juni opgeleverd.

In de week van 2 tot en met 6 juli zullen de medewerkers van het EPC hun eigen werktuigen ontkoppelen, inpakken en er zorg voor dragen dat ze -al dan niet met heftrucks- in de verhuiswagen komen. In Matrix, ongeveer vierhonderd stappen verder, wordt de boel weer uitgepakt. Vervoerd zijn dan alle pc’s van de medewerkers, de kleinste schroeven en bouten, maar ook een machine van 10.000 kilo waar metaal mee kan worden gefreesd.

Spannend

Aannemer Strukton had tijd van november 2017 tot 15 juni om van de kantoorvloeren in Matrix een gebouw te maken waar TU/e innovation Space én opleidingslokalen én het EPC onderdak hebben. “Dat is een heel korte tijd voor zo’n klus”, zegt Wim Peters, directeur van het EPC. Hij en zijn collega’s zijn regelmatig wezen kijken naar de vorderingen. “Tot nu toe is alles soepel verlopen, maar ik vind het toch spannend hoe we het vrijdag gaan aantreffen. Is er stroom, werkt de ventilatie en het sanitair, kunnen we meteen aan de slag? We gaan het zien.”

Zwevende vloer

Een belangrijke klus betrof het aanbrengen van een zwevende vloer onder de machines die veel geluid produceren. "Stukken vloer op de begane grond zijn losgemaakt en er zijn heipalen onder geschoven zodat de trillingen niet door de vloer gaan, maar de diepte in”, zegt Peters. “Omdat er verschillende gebruikers zijn, is de akoestiek zeer belangrijk. Er hangen ook platen in de ruimte om geluid op te vangen, net als in het Muziekgebouw. In de opleidingslokalen moet het stil zijn, het EPC kan niet werken zonder geluid te maken en in TU/e innovation Space zal soms druk overleg zijn en soms ongestoord moeten worden gewerkt.”

Geen hobby

Het EPC heeft ervaring met verhuizen en dat komt nu van pas. Peters: “Tieneneenhalf jaar geleden kwamen we vanuit de W-hal naar het TNO-gebouw. Toen is een goede inventarisatielijst gemaakt. En we weten dat we bij de bouw goed moeten opletten om vergissingen te voorkomen. Maar verhuizen is niet onze hobby, je krijgt toch een verstoring van het werk en projecten gaan langzamer omdat er veel tijd gaat zitten in extra overleg.” Tijdens de periode rondom de verhuizing (van 25 juni tot 13 juli) kan het EPC dan ook minder doen voor hun opdrachtgevers van de TU/e en van externe bedrijven, benadrukt de directeur.

Deel dit artikel