WOinActie: ultimatum verstreken, hardere acties in het verschiet

Protestbeweging WOinActie overweegt acties tijdens tentamenweken nu het kabinet extra bezuinigingen op het hoger onderwijs heeft aangekondigd. Volgende week vragen de actievoerders met openluchtcolleges alvast aandacht voor hun zaak. Voor zover bekend zijn er op de TU/e geen acties gepland.

door
foto Shutterstock

De eisen van UvA-hoogleraar Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie waren helder: uiterlijk op Prinsjesdag moesten de 183 miljoen euro aan bezuinigingen op het gehele onderwijs van tafel zijn. Eis nummer twee was een jaarlijkse kapitaalinjectie van 1,15 miljard euro in het wetenschappelijk onderwijs.

Actieweek

Dat gaat niet gebeuren, zo blijkt uit de begroting die minister van Financiën Wopke Hoekstra vanmiddag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Sterker nog, er wordt komend jaar 19,5 miljoen euro extra bezuinigd op het hoger onderwijs.

“Ondanks de mooie financiële situatie waarin Nederland verkeert, wordt er bespaard op het hoger onderwijs”, zegt Bod. “Dat gaan we met zijn allen merken. De werkdruk zal verder toenemen en we zullen nog minder tijd hebben voor de persoonlijke begeleiding van studenten.”

WOinActie is tot nog toe in gesprek gebleven met het ministerie. “Ze denken mee over budgetneutrale plannen zoals het inkorten van het academisch jaar en het terugdringen van bureaucratische rompslomp”, zegt Bod. “Maar nu er zelfs extra bezuinigingen bijkomen, denk ik niet dat verder praten nog zin heeft.”

Studenten en docenten maken zich op voor een landelijke actieweek, die volgende week van start gaat. Aan minstens tien universiteiten zullen docenten en hoogleraren openluchtcolleges geven om aandacht te vragen voor de overvolle collegezalen en de almaar stijgende werkdruk. De actieweek wordt gesteund door onder andere vakbonden FNV en VAWO.

Draagvlak

Bod krijgt bijval van studenten en collega’s, zegt hij. “Het draagvlak is groot. De openluchtcolleges worden door alle universiteitsbesturen getolereerd en sommige bestuurders, onder wie UvA-collegevoorzitter Geert ten Dam, doen zelfs actief mee aan de actieweek.”

Tijdens de actieweek vinden ook debatten plaats en zullen studenten colleges geven. Bepaald ontregelend zijn de acties dus niet, maar daar kan zomaar verandering in komen, zegt Bod. “Nu er extra bezuinigingen aankomen, zullen we met hardere acties moeten komen. We laten ons daarin inspireren door POinActie, de protestbeweging van de basisschoolleraren, die met demonstraties en stakingen een heleboel heeft bereikt”.

Tentamenweek

Stakingen zijn voor WOinActie niet aan de orde, zegt Bod, maar mensen zullen wel meer gaan merken van de acties. “Het aangewezen moment hiervoor zouden de tentamenweken in oktober kunnen zijn”, zegt Bod. Hoe de acties eruit zullen zien, wil hij nog niet zeggen.

 

Deel dit artikel