Muzikaal dagboek van een promovendus

Het leven als jonge onderzoeker, het hypnotiserende effect van een cleanroom, het Nederlandse weer, uitdagingen, dromen. Alle komen aan bod op ‘PhD Life’, het eerste album van de Eindhovense band Dr. Chillers. Een TU/e-band at heart en muzikaal “een beetje van alles”, maar met bovenal rock, blues en een hintje pop in hun zelfgeschreven songs.

Je raakt tijdens een huiselijk etentje eens aan de praat over muziek; de één (Fabio) pakt zijn gitaar erbij, de ander (Giulia) zingt. Een beetje Queen, een portie Pink Floyd. “Toen dachten we: ‘Dit zou wel eens iets kunnen zijn’”, vertelt Fabio Paolucci, PhD-student bij Werktuigbouwkunde. “Ik werd door hem geprikkeld”, blikt Giulia Digeronimo (afgelopen oktober gepromoveerd bij Technische Natuurkunde) terug op die avond.

De eerste muzikale klik, nu ruim een jaar geleden, smaakte naar meer en binnen een paar weken haakten ook  bassist Javier Lanauze (destijds postdoc bij Werktuigbouwkunde) en toetsenist Giovanni Ghezzi (bachelorstudent Electrical Engineering) aan. Bijna allemaal hadden ze ook al ervaring opgedaan in andere bandjes, onder wie Javier.

Giulia: “Op een avond vertelde hij met dat hij de voorkeur gaf aan een andere band, omdat zij eigen muziek speelden. Ik voelde me uitgedaagd, dacht: ‘wij zijn heus niet minder dan andere bands, waarom proberen wij dat niet ook?’.” Een gezamenlijke nieuwe uitdaging was geboren. Giulia: “Ik had verschillende teksten, met meestal ook al wel een melodie in gedachten. Fabio en Giovanni zetten die melodieën om in akkoorden.”

Lees verder onder de video.

Video | Kevin Tatar

'Countdown' by Dr. Chillers

Video | Kevin Tatar

Alleen een drummer ontbrak nog, maar ook die bleek in eigen kring vlot gevonden - al sprong hij niet diréct aan boord. “Ik was net volop bezig met het schrijven van mijn proefschrift (binnen de faculteit Electrical Engineering, red.), met de deadline over een maand”, verklaart Michele Chincoli. “Dus ik dacht: ‘We praten er later nog wel over’. Giulia zou me intussen alvast wat nummers sturen zodat ik die kon beluisteren.”

Four years of every day struggling
But you are still not crumbling
Four years of never ending hope
But you are not sure if you can cope
The light at the end is not getting close
But you`ll follow it wherever it goes
(‘Countdown’ - Dr. Chillers)

Negen nummers lagen er al toen ook Michele zich daadwerkelijk bij de band voegde. ‘Freaking Cold’ bijvoorbeeld, over het Eindhovense nachtleven en de vaak koude fietsritten naar huis. En ‘Countdown’, volgens Giulia een muzikale oppepper bij dips, “over hoe ik zat te zwoegen om mijn promotie af te ronden. Als ik het nu hoor, zit ik meteen weer terug in mijn state of mind van toen”. Negen nummers trouwens waarin “nog wel de nodige puntjes op de i moesten worden gezet”, vertelt Fabio.

Lees verder onder de foto.

De band speelde aanvankelijk vooral bij The Hub, maar heeft dit expatcenter aan de Vestdijk inmiddels verruild voor popcentrum POPEI op Strijp-S, dat hen volgens Giulia een net wat professionelere setting biedt. Hier komen de muzikanten tenminste eens per week samen om hun nummers naar een hoger plan te tillen. “We hadden in eerste instantie gewoon niet zo’n goede opnameapparatuur, en sowieso weinig ervaring met opnemen en het bewerken van muziek”, verklaart Michele. Hij ziet een parallel met sporters, die eindeloos videobeelden van zichzelf terugkijken om hun prestaties te verbeteren. “Dat doe je als muzikant ook: spelen, opnemen, terugluisteren en het opnieuw proberen.”

Take a break and chill

Het voorlopige resultaat is “een garage band met uiteindelijk een beetje van alles”, omschrijft gitarist Fabio de band met een lach. Maar de rock domineert, met een hintje jaren-tachtig-pop en een vleugje blues op zijn tijd. Led Zeppelin, The Doors, Dire Straits, een beetje Ray Charles: “Ze hebben ons tot op zekere hoogte vast beïnvloed, maar zijn een startpunt - geen eindpunt”, zegt Giovanni. Verder kwam de muziek zoals ze kwam, “we hadden vooraf geen plan voor wat we wilden gaan schrijven of maken”, zegt Fabio.

Ook aan de bandnaam gingen geen nachtenlange strategische brainstormsessies vooraf: die is geïnspireerd op Javier, inmiddels bandlid-af vanwege zijn terugkeer naar Amerika (Dr. Chillers repeteert inmiddels met zijn beoogde opvolger Sergio Soto). Fabio: “Javier is echt de meest chille gast die ik ken.” Giulia: “‘Let’s take a break and chill’, zegt hij dan”.

Lees verder onder de foto.

Toch moet de band, voor zover studie, onderzoek en werk het toelaten, nadrukkelijk aan de bak. Hun eerste single ‘Countdown’ is net uitgebracht, binnenkort volgt het hele album. 

De eerste reacties op 'PhD Life' vanuit eigen kring zijn volgens Michele in elk geval positief. Onzekerheid is er dan ook hooguit over de geluidskwaliteit, niet over de muziek zélf, zegt de drummer. Fabio: “Muziek is altijd persoonlijk. Ik kan iets mooi vinden wat jij misschien vreselijk vindt. Maar dit is het beste wat we nu kunnen maken.”

A cage of glasses
Filled with gasses
Hypnotic effect
Goodbye intellect, goodbye intellect
Hypnotic effect
Goodbye intellect, goodbye intellect
(‘Hypnotic Effect’ - Dr. Chillers)

Het muzikale dagboek van een ingenieur in wording? Ja, zo zou je ‘PhD Life’ misschien wel kunnen zien, zeggen de bandleden desgevraagd. “Je ziet ook dat de teksten met ons mee-evolueren”, zegt Giulia, “dat de thema’s langzaam veranderen van het leven als promovendus naar het leven daarna”.

Lees verder onder de foto.

Het schrijven van hun eigen teksten en muziek bevalt ze in elk geval goed. Michele: “Covers moet je onthouden - deze nummers komen vanuit onszelf.” “Deze nummers komen vanuit uit onze eigen creativiteit, waarmee je samen experimenteert”, vult Fabio aan. “Een eigen nummer zit echt in je hoofd en in je hart, de beat zit in je bloed.”

Dromen van Rock Werchter

Tijd voor liveoptredens hebben ze nog niet gehad, “ons eerste doel is om dit album af te krijgen en om er, vooral via social media, voor te zorgen dat mensen onze naam leren kennen en onze muziek gaan horen”, aldus Michele. Maar als er dan toch even hardop gedroomd mag worden - ja, dan zien ze een plaatsje in de line-up van een toekomstig Rock Werchter zeker wel zitten, zeggen hij en Fabio lachend. Maar, zo benadrukt Fabio: “We zijn vooral gaan spelen voor de lol. En dat doen we nog steeds”.

Meer weten over Dr. Chillers? Je kunt ze volgen op YouTube, InstagramFacebook en Spotify.

Deel dit artikel