Illustratie | Shutterstock

TU/e leidt nationaal onderzoeksproject voor een veilig IoT

Apparaten die zijn verbonden met internet, zoals zelfrijdende auto’s en intelligente thermostaten, vormen een steeds grotere bedreiging voor onze privacy en veiligheid. Het beschermen hiertegen vereist dringend een fundamentele aanpak. Een nationaal onderzoeksproject met ruim 45 partijen – universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid – geleid door TU/e gaat hier de komende jaren onderzoek naar doen. Een project waar NWO bijna tien miljoen euro in steekt.

door
illustratie Shutterstock

Van een internet dat puur bestaat uit met elkaar verbonden computers, ontstaat in sneltreinvaart een internet waaraan apparaten verbonden zijn, zoals auto’s, boeken of koelkasten, maar ook sensoren, slimme huissystemen en complete energiecentrales. Dit Internet of Things bevat naar verwachting in 2030 wereldwijd 75 miljard gekoppelde apparaten. Gegeven het feit dat er weinig controle is op de ontwikkeling ervan brengt de omvang van de technologie een groot veiligheidsrisico met zich mee.

Volgens TU/e-hoogleraar Cybersecurity Sandro Etalle zijn we op een keerpunt in de geschiedenis aanbeland. “Als we nu niets doen lopen we het risico overrompeld te worden door een technologie die we niet overzien of controleren en die onze privacy en cyberveiligheid geheel ondermijnt.”

Systematische aanpak

Als oplossing voldoen huidige ad hoc veiligheidsmethodes als virusscanners of firewalls niet meer, aldus Etalle. “Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van IoT-systemen, om grip te krijgen op dit probleem.” Etalle leidt het onderzoeksproject ‘An Internet of Secure Things – INTERSECT’ met ruim 45 aangesloten instellingen en bedrijven dat de eerste aanzet moet geven tot ‘een blauwdruk’ voor het ontwerp, de beveiliging en het beheer van IoT-systemen.

Doordat in het project zowel universiteiten, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar komen kan de aanpak zowel technisch, als juridisch en criminologisch benaderd worden. Ook kan hierdoor een breed toepassingsgebied onderzocht worden, met bijvoorbeeld gezondheid, energie, mobiliteit en slimme steden.


Het project INTERSECT ontvangt bijna tien miljoen euro binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda. Behalve de TU/e zijn ook de VU Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, de TU Delft, Universiteit Twente, Tilburg University, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, Fontys Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool van Amsterdam en TNO erbij betrokken. Vanuit de overheid is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit het bedrijfsleven gaat het om BDO Advisory, Brainport Development, Bosch Security Systems, Centric, Compumatica Secure Networks, Fourtress, ICT Automatisering, Océ-Technologies, Omron Europe, Oracle, Philips, Qbit Cyber Security, Secura, Siemens, Signify, Simac Techniek, SURFnet, Synopsys, Technolution, Verum Software Tools. Ook organisaties als de Consumentenbond en de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SDIN) gaan er een rol bij spelen. 

Deel dit artikel