Carmen van Vilsteren. Foto | Bart van Overbeeke

TU/e-directeur benoemd tot boegbeeld Topsector Life Sciences & Health

Carmen van Vilsteren, TU/e-directeur van het Strategic Area Health, is per 1 april voorzitter van het Topteam Life Sciences & Health (LSH) en boegbeeld van deze Topsector. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft haar onlangs benoemd. Van Vilsteren combineert deze nieuwe rol met haar werk aan de TU/e. De Topsector LSH is één van de negen topsectoren ‘waar het Nederlandse bedrijfsleven en de kennisinstellingen internationaal bijdragen aan de concurrerende positie van Nederland op de wereldmarkt’.

Van Vilsteren is erg blij met de benoeming tot voorzitter, die haar op het lijf geschreven lijkt. “Het is mijn drijfveer om duurzame en innovatieve oplossingen in de gezondheidszorg te bieden en daarmee een positieve invloed op het leven van mensen te hebben. Uit mijn ervaring als mantelzorger, merk ik dat er nog voldoende werk aan de winkel is. Veel zorgorganisaties werken volgens het adagium ‘de patiënt staat centraal’, maar dit blijkt in de praktijk nog wel eens lastig te zijn. Om een recent voorbeeld te geven: de zorginstelling waar mijn tante woont, voert binnenkort een nieuw betaalsysteem in, met slechts een pasje per bewoner. Dan rijst de vraag 'Wie moet dat pasje beheren?' Of heb je er meerdere nodig? De patiënt staat dan wel centraal, maar dat is in dit dit geval niet de gewenste oplossing. Mogelijk moeten we toe naar 'de patiënt en diens mantelzorgers staan centraal'."

Boegbeeld

Van Vilsteren was al twee jaar vicevoorzitter van de regiegroep voor de Topsector Life Sciences & Health, en past volgens de organisatie perfect in het profiel. “De uitdaging was om iemand te vinden die de juiste kennis en ervaring heeft, aanzien heeft in de sector én voldoende tijd en energie kan en wil investeren”, weet de TU/e-directeur. Ze verwacht het voorzitterschap goed te kunnen combineren met haar werk aan de TU/e. “Ik werk drie dagen in de week als directeur van het Strategic Area Health en aan het voorzitterschap ga ik anderhalve dag besteden.” Het doel van de Strategic Area is om de wetenschappelijke kennis aan de TU/e te vertalen naar technologische oplossingen die impact op gezondheid hebben. "De maatschappelijke en economische impact vanuit de Topsector LSH sluit daar perfect op aan."

Medische industrie

Carmen van Vilsteren heeft haar sporen verdiend in de medische industrie, bij Philips en later als CEO en mede-oprichter van onder andere Microsure. In haar huidige rol als directeur van de Strategic Area Health aan onze universiteit combineert zij haar kennis van het opzetten van innovatieprogramma’s en publiek-private samenwerkingen met het wetenschappelijk onderzoek. Van Vilsteren benut hierbij haar uitgebreide netwerk. Ze bekleedt verschillende bestuurlijke functies op nationale, regionale (Brainport) en Europese schaal (EIT Health) en heeft daardoor mogelijkheden om kruisbestuiving tussen regio’s te realiseren: een van de redenen dat de Topsector haar als een waardevolle aanvulling op het huidige team ziet.  

 

Deel dit artikel