Plugged, Borrel XL en giftstore op derde TU/e Kerstmarkt

Het traditionele flesje wijn in het kerstpakket voor TU/e-medewerkers wordt dit jaar vervangen door een giftcard, die de ontvangers vanaf 9 december mogen verzilveren in de speciale TU/e-kerstgiftshop. Het is een van de nieuwe onderdelen van de derde TU/e Kerstmarkt, waar dit jaar ook het Plugged Festival en de Borrel XL hun eerste wintereditie beleven.

Het ontbreekt Erik de Jong zoals gewoonlijk niet aan enthousiasme wanneer hij vertelt over de aankomende editie van de TU/e Kerstmarkt - een van zijn geesteskinderen sinds hij een paar jaar terug community manager van de universiteit werd. Niet dat hij het als zíjn evenement ziet, benadrukt hij. Integendeel: De Jong wil vooral voorzien in een sfeervolle en goed-toegeruste setting, waarbinnen TU/e’ers in kerstsfeer hun eigen activiteiten kunnen ontplooien.

Twee partijen die De Jong dit jaar aan boord wist te krijgen, zijn de Federatie Studieverenigingen Eindhoven, met haar bekende Borrel XL voor studenten, en de organisatie van het jaarlijkse Plugged Festival. Beide evenementen maken tijdens de kerstmarkt hun winterdebuut. De Jong over Plugged: “De infrastructuur stáát er, er is een podium, alle techniek is aanwezig. En Plugged heeft genoeg bands om te programmeren. Ze waren meteen enthousiast.”

Zondag voor gezinnen

Andere partners met wie De Jong de afgelopen tijd om de tafel heeft gezeten, zijn personeelsvereniging Colleagues United en Korein Kinderplein. Samen verzorgen ze een op medewerkers - en hun gezinnen - gericht programma op de kerstmarkt op zondag 15 december, met verschillende acts, workshops en andere activiteiten. “En natuurlijk zorgen we voor leenschaatsen in kindermaten voor de ijsbaan.” De Jong vond het zonde dat de kerstmarkt tijdens de voorgaande twee edities het hele weekend dicht bleef, “terwijl alle voorzieningen om er ook dan iets leuks neer te zetten, er liggen”.

De al genoemde ijsbaan - van echt ijs - beslaat met zijn tweehonderd vierkante meter traditiegetrouw een groot deel van de kerstmarkt in de markthal. Aan weerszijden daarvan zijn terrassen, foodtrucks en kraampjes, er staat een groot podium (met alle dagen livemuziek) en er is een verwarmd wintercafé. Hier kunnen bezoekers terecht voor lunch, diner of een drankje; de aangeboden arrangementen voor grotere groepen, bijvoorbeeld voor borrels, zijn inmiddels volgeboekt, aldus een tevreden De Jong.

Giftstore

Én er komt, voor het eerst, ook een ‘TU/e Christmas giftshop’, vertelt de community manager glunderend. Medewerkers die jaarlijks het TU/e-kerstpakket krijgen, vinden daarin dit keer geen fles wijn - waarop volgens De Jong eenvoudigweg niet iedereen zit te wachten -, maar een giftcard. Deze kan tussen 9 en 19 december in het genoemde winkeltje, open op werkdagen van 16.00 tot 19.00 uur, worden verzilverd. De Bijenkorf-cadeaukaart die medewerkers de afgelopen jaren in hun kerstpakket kregen, wordt vervangen door een Tintelingen-voucher ter waarde van vijftig euro (die mensen online kunnen inwisselen voor een cadeau of een bon voor een winkel naar keuze).

Over de giftcard voor de TU/e-kerstshop: enkele van de cadeautjes waaruit daarmee kan worden gekozen, zijn een geïllustreerde TU/e-puzzel (met duizend stukjes), een TU/e-hoodie, een donatie aan het Universiteitsfonds Eindhoven, of - voor wie dat tóch het lekkerst vindt - een flesje wijn of bubbels. Voor wie geen giftcard krijgt of méér wil kopen dan die cadeaukaart toestaat: er kan ook gewoon worden gepind.

Hoe laagdrempelig het ook klinkt, het winkeltje (een samenwerking met de TU/e Shop in MetaForum) is “stiekem een behoorlijke logistieke operatie, met duizenden medewerkers die daar straks hopelijk hun giftcard komen inwisselen”, schetst De Jong.

Los daarvan hoopt hij dat sowieso iedereen op de campus straks “langskomt voor een drankje” tijdens de kerstmarkt (medewerkers ontvangen via hun kerstpakket alvast twee gratis consumpties). Volgens de community manager is het namelijk een van de weinige evenementen waar echt de hele gemeenschap op afkomt: studenten en medewerkers, nationals en internationals, wetenschappers en niet-wetenschappers. “De kerstmarkt brengt iedereen op de been.”

De TU/e Kerstmarkt vindt plaats van 9 tot en met 19 december in de markthal van MetaForum en is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur (met uitzondering van zaterdag 14 december). Er is alle dagen livemuziek, verzorgd door onder andere studentenmuziekgezelschap Quadrivium en jazzclub Studentproof; studentenschaatsvereniging Isis gaat workshops geven. Klik hier voor het complete programma of kijk op Facebook.

Muzikale reünie op Plugged Winter Edition

Het was waarschijnlijk even schakelen, toen de organisatie van het jaarlijkse Plugged Festival hartje zomer 2019 een mailtje kreeg van Erik de Jong. “Of wij het zagen zitten om samen een wintereditie van Plugged op te zetten”, schetst Tom Bormans, voorzitter van de wintereditie van het evenement.

Samen met enkele ervaren Plugged-krachten is de organisatie, die zijn oorsprong heeft binnen bouwkundige studievereniging CHEOPS, aan de slag gegaan. De wintereditie kent volgens Bormans dezelfde formule als zijn grotere zomerse broer: een programmering van veelal jonge bands uit de regio, gratis toegang en een voor studenten acceptabele muntprijs.

Voornaamste verschil: waar bij het reguliere Plugged elk jaar weer een unieke line-up speelt (en bands dus niet meer dan één keer op het Plugged-podium staan), gaat de organisatie van de wintereditie juist bands terugvragen. Bormans:  “Een soort reünie dus van bands die eerder al eens bij Plugged zijn langsgekomen.” De organisator hoopt op zo’n duizend bezoekers.

Plugged Winter Edition vindt plaats op donderdag 19 december, de laatste dag van de TU/e Kerstmarkt, van 16.00 tot 23.00 uur.

Borrel XL in winterjas

Bier, bands en dj’s, maar ook glühwein en warme chocolademelk: ook de Federatie Studieverenigingen Eindhoven hult zich in decembersfeer met haar Borrel XL Christmas Edition (oftewel de X(L)Mas Drink), het winterse broertje van de traditionele voorjaars-Borrel XL.

FSE-secretaris Leonie Copraij is enthousiast over de eerste grote winterborrel, die al door het vorige bestuur en community manager Erik de Jong werd aangezwengeld. “Als FSE vinden we het belangrijk om de studieverenigingen met elkaar te laten samenwerken en bij te dragen aan het community-gevoel op de TU/e. Veel studenten zitten al in een gemeenschap via hun verenigingen, maar tijdens een gezamenlijk evenement komen deze verschillende gemeenschappen met elkaar in contact.” Maar, zo benadrukt ze: “Ook voor studenten die nog níet aangesloten zijn bij een vereniging, is dit een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen. Iedereen is welkom.”

De X(L)Mas Drink is op dinsdag 17 december van 16.00 tot 21.00 uur tijdens de kerstmarkt in de markthal. De toegang is gratis.

Deel dit artikel