Polymer Membranes Roadshow. Foto | Tom Jeltes

Drinkwater en energie uit een ijscokar

Voor een vers gezuiverd glaasje drinkwater of een live-demonstratie van ‘blue energy’ kun je de komende weken terecht in de hal van Helix. In het kader van 100% Future Friendly staan daar namelijk twee ‘ijscokarren’ waarin deze twee toepassingen van de groep Membrane Materials and Polymers (MM/P) inzichtelijk worden gemaakt.

De tentoonstelling reist het komende halfjaar over de campus en zal daarna ook tijdens open dagen worden ingezet, vertelt hoogleraar Kitty Nijmeijer van MM/P donderdagochtend tijdens de bescheiden openingsplechtigheid van de Polymer Membranes Roadshow. Belangstellenden kunnen zelf met een handpomp ‘grondwater’ door een zuiverend membraan pompen, en via een kraantje een bekertje vullen met drinkwater - een handeling die door Nijmeijer met haar collega Zandrie Borneman voor de gelegenheid wordt gedemonstreerd. De membranen in de opstelling worden wereldwijd op grote schaal toegepast voor de productie van drinkwater uit grond- en oppervlaktewater.

In de kar ernaast is een soort mini-energiecentrale ingebouwd, waarin elektrische stroom wordt opgewekt door - via een druk op de knop - zoet en zout water via een membraan met elkaar in contact te brengen. Deze ‘blauwe energie’ zet vervolgens een ventilator op de kar in beweging. De opstelling is gebaseerd op een project waarin deze duurzame manier van energieopwekking al sinds 2015 wordt getest op de Afsluitdijk, en waar MM/P ook bij betrokken is. 

Styling

De gelikte presentatie is het resultaat van een half jaar werk op initiatief van Hannie Horvath van het Communicatie Expertise Centrum en met medewerking van Peter Minten van het Equipment & Prototype Center (EPC) van de TU/e. De bijbehorende filmpjes met uitleg over de gebruikte technologie werden gemaakt door bureau Witgoed en van Bontewas, en de styling van de karren (als ouderwetse ‘ijscokar’) was een idee van ontwerpers Lucas & Lucas.

Peter Minten van het EPC, ook al de technische man achter de eerste roadshow - met als thema Solar Energy - die vorig jaar vanuit 100% Future Friendly werd opgezet, kan niet vertellen hoeveel uren hij heeft gestoken in het timmeren van de karren. “De hoeveelheid werk viel nog wel tegen. Normaal werken we ook niet met hout, maar zouden we eerder kiezen voor aluminium en plexiglas. Het was weer eens iets anders om een ouderwetse ijscokar te maken, dat was wel leuk.” De handpomp was zijn idee, vertelt hij. 

Finetunen

Nog tijdens de feestelijke opening wordt door de betrokkenen al gediscussieerd over mogelijke verbeteringen. “Er valt nog wel iets te finetunen”, vertelt membraanexpert Borneman. “Toen we de opstelling voor blue energy testten, leek het net alsof het ventilatortje niet draaide - maar toen ik beter keek, bleek hij juist zo hard te draaien dat ik de wieken niet meer zag. Dat hebben we dus bijgesteld. En we hebben ook membranen met kleinere poriën besteld voor de zuiveringsinstallatie, want die moet niet verstopt raken met vuil.” Daar heb je tijdens korte demonstraties geen last van, legt hij uit. Het is echter de bedoeling dat deze ijscokarren nog jaren mee zullen gaan.

Deel dit artikel