Bron | Facebookpagina Ugly Belgian Houses

Ugly Belgian Houses: "Liever een goed en lelijk huis dan een saai huis"

De internetsensatie Ugly Belgian Houses, waarbij de ‘bijzondere’ huizenbouw bij onze zuiderburen op een ludieke manier op de hak wordt genomen, kan nog altijd op veel belangstelling rekenen. Initiatiefnemer en journalist Hannes Coudenys bezorgde de bezoekers aan zijn lezing gisteravond een vermakelijke avond in de Blauwe Zaal in het Auditorium en hij legde uit waarom de huizenbouw in België zo verschilt van die in Nederland.

door
foto Facebookpagina Ugly Belgian Houses

Meer dan 100.000 likes op Facebook en 77.000 volgers op Instagram telt Ugly Belgian Houses nu en inmiddels zijn er vergelijkbare accounts in andere landen. Dat zijn blik op de Belgische architectuur iets teweeg bracht, ondervond hij enkele jaren geleden. “Het is ooit begonnen in de tijd dat ik in een klein dorpje woonde en elke dag twintig kilometer moest fietsen naar Brugge”, vertelt Hannes. “Ik passeerde dagelijks langs een typische Belgische steenweg en die straat deed echt pijn aan mijn ogen. Toen heb ik eens een foto genomen en die getweet. Opeens ging iedereen dat retweeten. Ik was gewoon razend op de lelijkheid.” Dat gevoel is inmiddels omgeslagen in verwondering.

“Ik ben een tijd foto’s blijven posten en heb die verzameld op een site. Dat vond niet iedereen leuk. ‘Dear Mr. Asshole’ was de aanhef van één van de klachtenmails van huiseigenaren en architecten. Ik begon een beetje schrik te krijgen. In België heeft een architect copyright op zijn ontwerp tot zeventig jaar na sterven. Ik dacht; ‘ik haal de site beter offline’. Tot ik dit zag:

Dat deed me denken aan De Schreeuw van Edvard Munch. Toen besloot ik die foto op Instagram te delen. Dat voelde wat laagdrempeliger dan een website en als mensen er nu echt boos van werden, mochten ze me mailen en zou ik het offline halen. Ze hoefden niet te dreigen met een rechtszaak.”

Hannes zegt sorry

Hannes besloot een boek te maken over de lelijke huizen, maar daarvoor moest hij langs de eigenaren en betrokken architecten om akkoord te vragen. Niet iedereen wilde meewerken, maar het was ook een mooie gelegenheid om sorry te zeggen voor wat hij ‘gedaan heeft’. En dat levert ook weer mooie gesprekken op. Voor het programma Iedereen Beroemd, de opvolger van Man Bijt Hond in België, trok hij de paden op en de lanen in om sorry te zeggen tegen de eigenaren van een lelijk huis. 

Tegenwoordig hoeft hij zelf niet meer hard op zoek naar nieuwe lelijke huizen: hij krijgt veel foto’s en tips opgestuurd. Zo ook uit de zaal: een Belgische tipt “een wit huis in Aalst met een blauw zeil aan de zijkant met daar een gigantisch vliegtuig op”. Toch neemt hij af en toe zelf ook nog wel foto’s. Hoe lang hij nog doorgaat? “Tot er een Ugly Belgian Houses Legodoos op de markt komt.”

Vragen naar de bekende weg

Na de lezing volgen er vele vragen uit het publiek. Zo ook de klassieker: “Hoe ziet jouw eigen huis er eigenlijk uit?”. Een foto blijft uit, maar Hannes woont in een klein appartement van tachtig vierkante meter. En welk huis hij het lelijkst vindt? Dit huis met alle ramen en deuren. (Not so) fun fact: toen dit pand net opgeleverd was in de jaren tachtig gebeurden hier veel ongelukken omdat mensen ervan schrokken en niet opletten in het verkeer.

Hoe dan?

Maar hoe kan het nou dat er zoveel lelijkheid is in België? Hannes legt uit dat er duidelijke verschillen zijn tussen België en Nederland. Zo is er bijvoorbeeld één welstandscommissie in Nederland, maar zijn er in België verschillende organen die iets mogen vinden - en die nog wel eens een oogje dichtknijpen. Ook verandert er wel eens wat, zoals een bouwlijn die naar achteren of voren verplaatst wordt waardoor rare verspringingen ontstaan in een straat. Of een zogeheten wachtmuur, waar - ooit  nog - een huis tegenaan wordt gebouwd.

Als je benieuwd bent waar dichtmetselde ramen en deuren, ook een typisch fenomeen in België, vandaan komen; die komt uit de tijd van Napoleon, vertelt Hannes. “Toen was er een belasting op ramen en deuren en werden die geteld. Dus gingen mensen ze dichtmaken. En dat zie je nu nog veel.”

“Ik hoor vaak ‘maar Brugge en Antwerpen zijn toch fantastisch mooi?’ Huur eens een auto anders, dan zie je wel wat het probleem is”, zegt Hannes. Toch is het niet zo dat Hannes Nederland een verademing vindt: “Het is hier ook lelijk. Maar op een andere manier. Het is zo copy-paste. Allemaal dezelfde huizen. Dan liever een goed lelijk huis dan een saai huis. Wij zijn en blijven surrealisten in België.” 

Ook geïntrigeerd door de bouwstijl van onze zuiderburen? Volg Ugly Belgian Houses op Facebook of Instagram.

Deel dit artikel