TU/e-fysicus Erik Bakkers gekozen als lid van KNAW

Erik Bakkers, hoogleraar Advanced Nanomaterials & Devices aan de TU/e, treedt toe tot de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap voor topwetenschappers.

door
foto Bart van Overbeeke

Bakkers (1972) loopt voorop in het bestuderen en ontwikkelen van nieuwe nanomaterialen, die niet in de natuur voorkomen en alleen kunnen worden geproduceerd door op nanoschaal deeltjes te manipuleren. Bakkers combineert fundamentele inzichten in kristalgroei met een scherp oog voor de mogelijke toepassingen van zijn werk. Zo ontwikkelt hij bijzondere kristalgroeimethodes, waarbij hij met atomaire precisie halfgeleider-nanodraden samenstelt met bijzondere eigenschappen. Zijn materiaal- en structuurcombinaties vormen de bouwstenen voor nieuwe typen zonnecellen, lichtzenders en onderdelen voor quantumcomputers.

De KNAW, waarvan Bakkers een van de nieuwe leden wordt, is in 1808 opgericht als adviesorgaan van de regering. Het onafhankelijke genootschap is in zijn eigen woorden 'het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland'. Behalve Erik Bakkers zijn er nog zeventien nieuwe leden benoemd. Daarmee komt het totaal aantal leden van de KNAW op circa 550. Twaalf van hen zijn momenteel werkzaam aan de TU/e.

De benoeming is voor het leven en wordt in de wetenschappelijke wereld gezien als een grote eer. De nieuwe Akademieleden worden op een later tijdstip dit jaar geïnstalleerd.

Deel dit artikel