En hoe is het in Berlijn?

Al lang leek het me tof om een tijdje in het buitenland te studeren en ik greep mijn kans bij mijn master thesis voor Computer Science and Engineering. Ik vroeg wat rond bij professoren van de groep Algorithms of ze iets voor me wisten en nu zit ik dankzij mijn docent Kevin Buchin in Berlijn, bij de Freie Universität.

door
archieffoto Bas van Loon

Ik begin kort over mezelf. Mijn grootste hobby’s zijn jongleren, acroyoga (ongeveer hetzelfde als acrobatiek, maar dan met yoga) en gewoon heel erg actief zijn. Dankzij die eerste heb ik een kamer kunnen vinden toen ik deze zomer op vakantie was in Engeland. Ik was in Newark op het Europese jongleerfestival (ja, dat is een ding) waar ik een briefje op het mededelingenbord hing. Iemand die ook op het festival was reageerde daarop en hij is nu mijn huisgenoot.

Het was best wennen aan de verschillen met Eindhoven. Je kunt hier bijvoorbeeld bijna nergens pinnen in (kleine) winkels, cafés en restaurants. Ik moet dus altijd genoeg contant geld hebben. En op zondag kan je geen boodschappen doen omdat alles dicht is. Wat verder opvalt, is dat veel mensen terug van hun werk een biertje drinken in het OV, maar ook ’s ochtends, want in het openbaar drinken is toegestaan.

Een ander ding is dat het verkeer enorm chaotisch is en het blijft me verbazen dat het niet vaker fout gaat. Het was dan soms ook best eng om te fietsen, maar na een tijdje wende dat wel meer. Berlijn is een beetje heuvelachtig: als je fietst merk je dat er veel stukken vals plat zijn. Duitsers zijn gemiddeld kleiner dan Nederlanders dus ik ben best wel lang hier. Dit merk ik vooral in drukke trams of metro’s waar ik over iedereen heen kan kijken, wat best grappig is.

In Duitsland leven is goedkoper dan in Nederland. Toch is er veel armoede (Berlijn is een van de armste regio’s in Duitsland) en dat zie je vooral aan bedelaars en mensen die statiegeld verzamelen: op praktisch alles zit statiegeld. Als je buiten een flesje hebt leeggedronken, kun je dat gewoon ergens neerzetten voor iemand die het statiegeld wil gebruiken.

Er is superveel te doen in Berlijn, vooral in de zomer. Voor mij is het prima om hier in de winter te zitten, want dit scheelt een hoop afleiding. Berlijn is een groene stad met veel parken waar mensen in de zomer bijvoorbeeld hangen, acroyoga doen, bier drinken of bbq'en. Je kan ook enorm goed feesten, wat ik eigenlijk niet vaak doe omdat mijn prioriteit niet daar ligt, maar het is zeker gaaf. Veel clubs blijven de hele nacht open en sommige sluiten zelfs pas op maandag. De geschiedenis van Berlijn is enorm boeiend (vooral de Berlijnse muur) en echt de moeite waard om je in te verdiepen.

Berlijn is enorm populair en neemt nog steeds toe in populariteit, dus het wordt steeds moeilijker een (betaalbare) kamer te vinden die niet compleet afgelegen ligt. Ik woon nu in het noorden van Lichtenberg, wat vroeger de DDR was. Het is een beetje de buitenkant van Berlijn. Als ik ergens heen wil om te trainen bijvoorbeeld, ben ik al snel een half uur kwijt en naar de uni duurt een uur. Maar dat is normaal voor een grote stad. 

Mijn huidige vrienden heb ik leren kennen via acroyoga en demonstraties. Demonstreren was in het begin een leuke manier om de stad te verkennen en gelijkgestemden te ontmoeten.

Tips voor degenen die ook naar Berlijn willen: begin op tijd met het zoeken naar een kamer en zorg dat die OV in de buurt heeft. Een handige website om te zoeken is www.wg-gesucht.de en probeer het via jouw sociale netwerk. De universiteit heeft ook een campus, maar alle kamers waren allang weg toen ik er eindelijk achter kwam dat ze bestonden.

Deel dit artikel