Welk proefkonijn heeft de mooiste oren?

We laten dag in, dag uit een spoor van data achter op de sociale netwerken die we via onze telefoon bezoeken. Aan de hand van die data, gecombineerd met een portie psychologie, wordt onze online ‘ik’ doorlopend gecategoriseerd en gerankt. En wordt er onder meer flink geld verdiend aan onze digitale bezigheden, tot aan de laatste casual ‘like’ aan toe. The Social Sorting Experiment maakt dit op een speelse manier zichtbaar. De productie was afgelopen donderdag in Eindhoven te zien en vooral ervaren tijdens studentenkamerfestival Stukafest.

door
foto Kamil Parzychowski

Verschillende studentenkamers in Eindhoven vormden onder de noemer Stukafest weer het toneel voor uiteenlopende optredens in een intieme setting. Maar ook het creatieve living lab Plug-in-City op Strijp-S zette zijn deuren open - en wel voor de vrijwillige proefkonijnen van The Social Sorting Experiment. De productie, donderdagavond drie keer te bezoeken, werd voor Stukafest gestrikt door bureau Studium Generale.

Op de houten vloer in het compacte containerstadje aan de Leidingstraat zijn met gekleurde tape 48 genummerde vakken uitgezet. Het Smartphone Orchestra, dat The Social Sorting Experiment heeft opgetuigd, vraagt deelnemers om via een app op hun telefoon vragen te beantwoorden en zich aan de hand van de verzamelde gegevens over het veld te bewegen, wat tot steeds nieuwe, korte ontmoetingen met anderen leidt.

Er wordt, aan de hand van hun eigen input, lustig op los gecategoriseerd en gerankt met de bezoekers - en zo wordt aan het einde van elk experiment onder meer de deelnemer met de mooiste oren of de beste handdruk gekozen. Ook vormen de bezoekers samen een harmonieus klinkend orkest, gevoed door de verschillende muziekpartijen die naar elk van hun telefoontjes zijn gestuurd. De overkoepelende boodschap waarvan de makers hopen dat die bij hun proefkonijnen beklijft: besef dat jullie hier zijn, sámen. Stay connected.

Ook onze videoverslaggever en social-mediadier Kevin Tatar nam - gewapend met mobiel en camera, “opgetogen én een tikkie bang” - deel aan het experiment. Bekijk zijn indrukken hieronder.

Heb je The Social Sorting Experiment afgelopen donderdag gemist? De productie komt terug naar Eindhoven en is op 28 maart te zien tijdens het Lunafestival op het TU/e-terrein.

Video | Kevin Tatar

Social Sorting Experiment @ Stukafest Eindhoven 2020

Video | Kevin Tatar

Deel dit artikel