In Memoriam | René Vlemmings

Op zondag 12 januari is René Vlemmings overleden. Hij was reeds geruime tijd ziek. René was sinds maart 1998 als beleidsmedewerker verbonden aan de Dienst voor Personeel en Organisatie (DPO) van de TU/e.

Jarenlang was René bij DPO het aanspreekpunt voor wat we nu ‘business intelligence’ of ‘bedrijfsinformatie’ zouden noemen. Daarbij was zijn motto: ‘Informatie is pas informatie als aan de onderliggende data betekenis is gegeven’. En juist met dat betekenis geven wist hij zich positief te onderscheiden.

Wanneer iemand zich tot René wendde met de vraag ‘ik heb getallen nodig’, was vaak zijn eerste reactie: ‘We moeten even praten: waarom wil je het weten? Want dat waarom bepaalt welke cijfers we uit het systeem gaan trekken, welke analyses we erop loslaten en hoe we de uitkomsten presenteren’. Op die manier bracht hij zijn werk op een hoger plan en leverde hij een grote bijdrage aan de kwaliteit van onze informatie.

René was zijn tijd in zijn vakgebied ver vooruit. Hij bouwde al in een zeer vroeg stadium een zogenaamd ‘datawarehouse’ voor DPO, bij iedereen bekend onder de naam P.I.M. En nog altijd maakt DPO dankbaar gebruik van deze applicatie.

Binnen en buiten DPO stond René daarnaast bekend als ‘de beste CvB-watcher ever’. Met ongekende precisie wist hij door de tijd heen de reacties van verschillende Colleges van Bestuur op ontwikkelingen binnen en buiten de TU/e te voorspellen.  

Als mens en collega kenmerkte René zich door een grote betrokkenheid. Tot op het laatst heeft hij meegedacht met de ontwikkelingen bij de dienst. Hij beschikte over een gezond relativeringsvermogen, een brede algemene kennis en een plezierig soort onderkoelde humor. Als hij achter zijn spreadsheets vandaan kwam en plaats nam op zijn praatstoel, dan duwde je hem daar ook niet zomaar weer van af. Tijdens een DPO-borrel zat hij vaak een beetje aan de kant, een biertje in de hand, met pretlichtjes in de ogen het naar zijn zin te hebben.

René wist al geruime tijd dat hij ziek was. Hij verdient groot respect voor de wijze waarop hij daarmee is omgegaan. En hij heeft de tijd die hem bij de diagnose nog in het vooruitzicht werd gesteld tot een veelvoud weten op te rekken. Tot afgelopen zondag uiteindelijk toch het doek voor hem viel.

Zijn collega’s bij DPO gedenken hem met veel warmte en genegenheid.

Namens allen bij DPO, Mariska Brzözek, directeur

Deel dit artikel