‘Machtsstrijd’ bij ingenieursvereniging KIVI

De werksfeer bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is ernstig verstoord. Bestuur en personeel liggen met elkaar overhoop en een derde van de dertig werknemers, inclusief de directeur, zit thuis.

door
foto KIVI

Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en interne documenten in handen van NRC. Klokkenluidermails spreken van onder meer intimidatie, racisme, financiële malversaties en belangenverstrengeling. De ingenieursvereniging met zo’n 17.500 leden kreeg vorig jaar te maken met een nieuw bewind toen interimmer Bart Struwe de zieke directeur Micaela dos Ramos verving. Zij had volgens NRC als doel KIVI weer aantrekkelijk te maken voor jonge ingenieurs, onder meer door een nieuwe afdeling en bijbehorende website op poten te zetten.

Jan Vleeshouwers, beleidsmedewerker onderzoek bij de TU/e-faculteit Electrical Engineering, is lid van KIVI en in de regio Zuid medeorganisator van veel activiteiten die onder de KIVI-vlag plaatsvinden. Vleeshouwers had het een en ander meegekregen van de strubbelingen, maar zegt toch vooral gefocust te zijn op het organiseren van de eigen regionale activiteiten. “Die zijn erg succesvol en dan moet je denken aan lezingen, bedrijfsbezoeken, de jaarlijkse prijs voor het beste bachelorproject bij EE. Ik heb vernomen dat wij op dit gebied een van de actiefste clubs zijn. Vorig jaar hebben een lezingenreeks georganiseerd met als thema de energievoorziening in Nederland. Die lezingen gaven we in Utrecht, zodat iedereen die geïnteresseerd was er naartoe kon.”  

Veroudering en leegloop

Vleeshouwers heeft geen idee hoeveel werknemers aan de TU/e nog zijn aangesloten bij KIVI. “De veroudering van het ledenbestand en de leegloop daarvan is wel al jaren bezig. Zodra mensen zijn afgestudeerd, zijn ze vaak nog maar moeilijk te bewegen om zich met dit soort activiteiten bezig te houden.”

Over het initiatief Charted Engineering dat KIVI lanceerde om ingenieurs te helpen met het bijhouden van hun beroepskwalificaties en waar intern veel over te doen is, was Vleeshouwers niet echt enthousiast. “Daar heb ik me weleens in verdiept, maar ik was er snel op uitgekeken.” Hij had wel sterk de indruk dat de financiële middelen die daarvoor werden gebruikt, ten koste gingen van het budget dat bedoeld was voor regionale activiteiten. “Dat zijn zaken georganiseerd voor en door leden en daar zou je eigenlijk vanaf moeten blijven”, aldus Vleeshouwers.

Bij KIVI liggen de nieuwe digitale activiteiten stil en lijkt er sprake te zijn van een richtingenstrijd: het bestuur en invloedrijke, conservatieve leden aan de ene kant en het personeel en de zieke directeur Dos Ramos aan de andere kant.

Tegen NRC zei het KIVI-bestuur eerder dat de positie van Dos Ramos vanwege een “geschil over het te voeren beleid” onhoudbaar is geworden. Volgens de krant stuurt Struwe aan op een reorganisatie.

KIVI was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel via je socials