Ageeth Bol (links) en Dury Bayram-Jacobs. Foto's | Vincent van den Hoogen / Hanna Stammes

‘Diplomatiek’ onderzoek met India en Turkije

Twee onderzoekers van de TU/e krijgen een subsidie uit het nieuwe Science Diplomacy Fund van NWO. Hoogleraar Ageeth Bol (Technische Natuurkunde) gaat met een Indiase collega samenwerken op het gebied van sensoren voor landbouw en milieu. Universitair docent Dury Bayram-Jacobs (Eindhoven School of Education) wil met Turkse collega’s ervaringen uitwisselen over hoe je maatschappelijke vraagstukken met een sterke wetenschappelijke component kunt gebruiken om burgerschap te bevorderen.

door
foto Vincent van den Hoogen / Hanna Stammes

Ageeth Bol is expert op het gebied van 2D-materialen - laagjes die zo extreem dun zijn dat ze daardoor bijzondere eigenschappen vertonen. Via een Deense collega werd ze benaderd door een hoogleraar van het Indian Institute of Technology Bombay, vertelt ze. “Hij heeft onder meer verstand van het simuleren van devices en ziet wel iets in 2D-materialen voor sensoren waarmee je bijvoorbeeld stikstofuitstoot kunt meten. De gedachte is dat de randen van 2D-materialen bijzonder gevoelig zijn voor dergelijke gassen. Samen met een collega uit Delft, die gespecialiseerd is in sensoren, hebben we daarom een aanvraag gedaan bij NWO om te kijken of we een internationaal onderzoeksvoorstel kunnen schrijven op dit vlak.”

De subsidie van twintigduizend euro wordt gebruikt om de Indiase hoogleraar, Saurabh Lodha, voor een aantal maanden naar Nederland te halen, en Bol en haar Delftse collega zullen naar Mumbai afreizen. “Het gaat dus met name om uitwisseling van personen”, zegt Bol. “Professor Lodha zal tijdens zijn verblijf een serie lezingen geven in Delft en/of Eindhoven en wij geven een seminar in Mumbai.” Daarnaast is het volgens haar belangrijk om met eigen ogen de laboratoria van de samenwerkingspartners te bekijken om goed te kunnen inschatten wat er mogelijk is.

Het project zou van augustus tot en met december lopen, maar vanwege de coronapandemie is die timing nu uiterst ongelukkig, geeft Bol toe. “Het Nederlandse consulaat in Mumbai is zelfs nog volledig gesloten, dus voorlopig zit reizen er niet in. We gaan NWO vragen of het project ook later mag starten; ik verwacht dat ze daar wel begrip voor zullen hebben.”

Maatschappelijke kwesties

Het project van Dury Bayram-Jacobs had deze maand eigenlijk zelfs al gestart moeten zijn, vertelt de Turkse universitair docente, die overigens pas in april aan de TU/e is komen werken. “NWO heeft gelukkig laten weten dat we de start eventueel mogen uitstellen tot 2021.” De onderwijskundige zou samen met Turkse collega’s een workshop organiseren in Eindhoven en een seminar in Instanbul. “De kick-off van de samenwerking doen we nu via Skype en verder houden we de ontwikkelingen rond COVID-19 in de gaten, om te kijken wanneer we elkaar face-to-face kunnen zien.”

Bayram-Jacobs en haar collega’s in Turkije zijn betrokken geweest bij twee verschillende Europese projecten rond zogeheten socio-scientific issues: (controversiële) maatschappelijke vraagstukken waarbij wetenschap een belangrijke rol speelt - zoals vaccinatie, genetische modificatie, kernenergie en ook COVID-19. Dergelijke vraagstukken kunnen in het onderwijs worden gebruikt om leerlingen te leren kritisch na te denken, argumenteren en beslissen, legt ze uit: “Ik heb hierover onder meer een lespakket ontwikkeld en wij willen onze bevindingen delen met onze wetenschappelijke collega’s, lerarenopleiders en leraren. Dit is een klein project, maar de leerlingen van nu zijn de politieke leiders en captains-of-industry van morgen. De invloed kan daardoor op de lange termijn toch aanzienlijk zijn.”

Science Diplomacy Fund

Het nieuwe Science Diplomacy Fund van NWO heeft tot doel om wetenschappelijke activiteiten te financieren die positief bijdragen aan de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en een partnerland en die de samenwerking tussen die landen potentieel bevorderen. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan aanvragen die samenwerking aangaan met Rusland en Turkije en met landen waarmee NWO al samenwerkt vanuit het Merian Fund: Brazilië, China, India, Indonesië en Zuid-Afrika. 

Deel dit artikel