Pedelstaf. Foto | Bart van Overbeeke

Corona is spelbreker voor intree- en afscheidsredes

Vanwege de beperkingen door de coronapandemie zijn intree- en afscheidsredes van hoogleraren momenteel alleen ‘online en deels fysiek met beperkt publiek’ mogelijk. Tot september zijn maximaal dertig genodigden welkom - reden voor alle komende en gaande hoogleraren om hun rede tot nader order uit te stellen. De afscheidsrede van hoogleraar Cees Oomens is zelfs helemaal van de baan.

Valerie Mackenbach van de Office of Doctoral Presentations and Academic Ceremonies (voorheen Promoties & Plechtigheden) vertelt dat de beperkende maatregelen voor alle hoogleraren die voor dit jaar op de planning stonden reden zijn geweest om hun intree- of afscheidsrede uit te stellen. “Het zijn normaal feestelijke gebeurtenissen waarvoor veel familie, vrienden en collega’s worden uitgenodigd, met een cortège van hoogleraren. Een deel van de gasten komt vaak uit het buitenland. Onder de huidige omstandigheden zou dat beperkt worden tot dertig personen en ook als straks weer honderd mensen bijeen mogen komen, passen in de Blauwe Zaal maar vijftig personen door de vereiste anderhalve meter afstand.”

Vooralsnog zijn de redes uitgesteld tot het nieuwe jaar, maar de nieuwe data zullen afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Mackenbach vertelt dat intreeredes bij voorkeur binnen twee jaar van een benoeming plaatsvinden - iets wat voor een deel van de hoogleraren nu een probleem zou kunnen worden. Gezien de omstandigheden is er op dat vlak wel verruiming mogelijk, zegt ze. “Zoals één van de hoogleraren me zei: het moet een mooi moment zijn en anders doe ik het niet.” 

Waardige afsluiting

Biomechanicus Cees Oomens, expert op het gebied van doorligwonden, laat weten om die reden zelf te hebben besloten zijn afscheidsrede af te blazen. “Mijn oorspronkelijke idee was om op 26 juni een afscheidsrede te houden met receptie en ’s avonds een feest voor familie, vrienden en collega’s. Daarmee zou ik een goed gedefinieerde en waardige afsluiting hebben van mijn carrière. Zo’n rede biedt ook een goede gelegenheid om oud-promovendi, studenten en mensen waar je in de loop van de jaren mee hebt samengewerkt, nog een keer te ontmoeten en terug te blikken op wat je al die jaren hebt gedaan.”

Al in begin maart werd volgens de hoogleraar Biomechanics of Soft Tissues duidelijk dat 26 juni onhaalbaar was. “Ik vond uitstel naar 30 oktober nog redelijk, hoewel een beetje mosterd na de maaltijd, zo vier maanden na mijn laatste werkdag. Nu is het duidelijk dat een lezing op de oude manier niet mogelijk is en een receptie en feest al helemaal niet. Dan gaat het helemaal voorbij aan het doel waarom ik het deed. Nog langer uitstellen vind ik geen optie, dus heb ik het afgeblazen.”

Oomens vindt het jammer dat het zo loopt, maar er zijn ergere dingen, zegt hij. “Als ik denk aan mensen die aan corona overlijden of maar heel erg moeizaam herstellen, en mensen die hun baan verliezen of hun bedrijf in rook zien opgaan, moet ik niet zeuren. Mijn pensioen gaat gewoon door; ik ben nog gezond en begin een nieuw leven met nieuwe uitdagingen.”

Deel dit artikel