Laboratoriumhandschoenen voor zorgverleners. Foto | Maarten Merkx

Laboratoria TU/e doneren uitrusting aan zorgverleners

De laboratoria van Biomedische en Scheikundige Technologie en NanoLab@TU/e hebben grote aantallen labjassen, overalls, laboratoriumbrillen en handschoenen en vele honderden liters ontsmettingsalcohol gedoneerd aan huisartsenposten en het Rode Kruis. Aan deze benodigdheden is door de coronacrisis een groot tekort en op de TU/e zijn ze, nu de laboratoria vrijwel gesloten zijn, toch niet nodig. “Het is fijn dat we zo een steentje kunnen bijdragen”, aldus Moniek de Liefde-Van Beest van Biomedische Technologie.

door
foto Maarten Merkx

De eerste verzoeken van de regionale huisartsenposten (HaROP Oost-Brabant) om labuitrusting kwamen binnen via Carmen van Vilsteren, kartrekker van de strategic area Health van de TU/e, vertelt Moniek de Liefde-Van Beest, die als plaatsvervangend directeur bedrijfsvoering van de faculteit Biomedische Technologie betrokken was bij de actie. “Zij was hiervoor zelf door zorgverleners benaderd. Er bleek onder meer behoefte aan labjassen. Daarvan hadden we er in Gemini nog 105 schoongewassen in de kast hangen, en ook in Helix hebben we er 92 gevonden.”

Deze jassen zijn momenteel erg nuttig voor medische hulpverleners, legt ze uit. “Ze zijn speciaal gemaakt voor werk met biologisch materiaal, zoals bacteriën en virussen. Daarvoor gebruiken we ze zelf in de laboratoria ook. Je kunt ze dagelijks bij zestig graden wassen, waardoor ze de volgende dag weer virusvrij zijn. En in tegenstelling tot de witte jassen die huisartsen vaak dragen, hebben ze lange mouwen met manchetten die goed afsluiten.”

Veiligheidsbrillen

Al snel daarna kwam volgens De Liefde-Van Beest een verzoek van de Veiligheidsregio Zuidoost Brabant om veiligheidsbrillen en laboratoriumhandschoenen. “Dat hoorden we via NanoLab@TU/e, die zelf ook disposable handschoenen en overalls leveren. We hebben onze laboratoria afgezocht en kwamen in Gemini tot honderd doosjes van honderd handschoenen, en ook in Helix vonden we nog zo’n vierhonderd doosjes in allerlei verschillende maten. Daarnaast hebben we veiligheidsbrillen voor de practica gedoneerd. Dat zullen er tussen de vijftig en honderd geweest zijn.”

Via Kitty Nijmeijer, hoogleraar bij Scheikundige Technologie, kwam vervolgens de vraag binnen voor desinfectiemiddelen - ook via de Veiligheidsregio. Maar liefst zestienhonderd liter ethanol en een paar honderd liter isopropanol is eerder deze week door mensen van de TU/e eigenhandig naar het Rode Kruis gebracht. “Wij hebben alle vergunningen voor een dergelijk transport, dus dat lag voor de hand.”

Noodsituatie

Een snelle rekensom leert dat de hulpgoederen een waarde van een kleine tienduizend euro vertegenwoordigen. De huisartsen hebben aangegeven dat de labjassen in principe weer terugkomen naar de TU/e als ze niet meer nodig zijn, maar De Liefde-Van Beest rekent daar niet echt op. “Het zou fijn zijn als we er nog terugkrijgen, maar het belangrijkste is dat we in de huidige noodsituatie op deze manier een bescheiden bijdrage kunnen leveren.”

Deel dit artikel