Horeca op campus met kleine stapjes open

Het is bij lange na niet zoals voorheen, maar volgende week is het weer mogelijk om een broodje te kopen in een kantine, een kop koffie te bestellen op een terras of daar met vier personen te lunchen. De Zwarte Doos, Hubble en de kantine van MetaForum openen zo snel mogelijk hun deuren.

Een lunch of een terrasje pikken bij Hubble Community Café behoort vanaf 1 juni weer tot de mogelijkheden voor wie maar gereserveerd heeft. Om de afstand die de richtlijnen voorschrijven te halen, is er inmiddels veel meubilair weggezet. Er zijn ook stickers op de vloer van de door studenten gerunde horecavoorziening geplakt en schermen van plexiglas bij de bar gehangen. De menukaart is beperkt, laat manager Peter Joosten weten en “de bestelling moet je zelf ophalen aan de bar, maar dat was in de pre-coronatijd ook al zo”.

Hubble’s penningmeester Leon Willems vertelt dat hij met smart wachtte op het bericht dat de deuren weer open mogen. “Alle persconferenties bekijken we met grote interesse. Hopelijk krijgen we steeds meer mogelijkheden om te komen op ons oude niveau. Het café is een belangrijke plaats voor ontmoetingen en werd goed bezocht.” Voorlopig wordt er door de grootgebruikers, de leden van de cultuurverenigingen, nog niet gerepeteerd. Willems en Joosten zijn heel benieuwd hoeveel reserveringen ze krijgen. “We passen de openingstijden aan naar gelang de behoefte is. Voor ons is het ook allemaal nieuw.”

Broodje halen

De kantine van MetaForum gaat weer open vanaf dinsdag 2 juni. Het is moeilijk te zeggen door hoeveel personen die bezocht gaat worden. Monique Kuyck, afdelingshoofd Operational Services kan nu alleen maar gissen: “Ik weet dat overdag veel mensen op de campus aanwezig zijn, maar het aantal varieert per dag. Er zijn aannemers, onderzoekers in labs en facilitair medewerkers aan het werk. De TU/e heeft dertien tot veertienhonderd mensen een machtiging gegeven, maar wie daadwerkelijk komt, is niet te zeggen. Ook in de gebouwen van Fontys zijn mensen en Fontys houdt zijn catering voorlopig gesloten, misschien komen die ook naar onze kantine.”

Het assortiment is begrijpelijkerwijs kleiner dan normaal. “Je moet denken aan soepen, belegde broodjes, wat te drinken. In ieder geval is het verpakt en moet je het meenemen”, zegt Kuyck.  In eerste instantie was bedacht een uitgifteloket te bouwen in de Markthal van MetaForum, maar nu is besloten toch de bestaande kantine open te stellen. Daar kan je niet vanaf vloer 1 naar binnen, de -gescheiden- in- en uitgang zijn op de begane grond. Net als het aanbod, is ook de tijd beperkt: alleen tussen half twaalf en een uur kun je eten halen. 

Kuyck is erg benieuwd om te zien wie er komen, maar voor de rest is het ‘business as usual’. “En het is maar één kantine. Wij zijn al lang bezig met het coronaproof maken van de gebouwen, ik vind het niet zo spannend meer.”

Even aankijken

De andere kantines dan die in MetaForum blijven gesloten. Wel krijgen ze allemaal de komende weken een zogenoemde ‘dieptereiniging’ omdat op 6 juli VITAM de sleutel overdraagt aan de nieuwe cateraar Appèl. Er zijn nog geen grote aanpassingen in de kantines gedaan.  “De kantines zijn prima zoals ze nu zijn en we weten nog niet hoeveel mensen er in september, of wanneer dan ook, op de stoep staan”, zegt Kuyck. “Laten we eerst maar roeien met de riemen die we hebben. In een verbouwing om een Subway plaats te bieden, is nu ook nog niet geïnvesteerd.” 

De Zwarte Doos gaat in juni zeven dagen per week open. Binnen is er ruimte voor weliswaar slechts 25 gereserveerde personen, maar buiten is het terras tot de vijver op te rekken. “Cateraar Vermaat kan daar iets bieden wat in de binnenstad niet te vinden is”, zegt Kuyck. “Ruimte, natuur en rust. Als het mooi weer is, zit je daar prachtig.” We zijn er nog lang niet, beseft ze, maar het is fijn dat we op sommige puntjes weer min of meer naar normaal kunnen gaan. “Afstand houden, elkaar niet zien, dat is niks voor mij.”

De kroegen van de studieverenigingen blijven net als de meeste kantines gesloten tot nader bericht. “Voor de beperkte opstart van de campus geven we voorrang aan onderwijs- en onderzoeksactiviteiten”, laat CvB-secretaris Susanne van Weelden weten in TU/e's laatste update.

Deel dit artikel