Fusieonderzoeker TU/e genomineerd voor Wetenschapstalent 2021

Hitteschildspecialist Peter Rindt, die als postdoc werkzaam is aan de faculteit Applied Physics en bij energie-instituut DIFFER, maakt kans op de titel ‘New Scientist Wetenschapstalent 2021’. Rindt is één van de vijftien genomineerden, die de redactie van het blad koos uit meer dan vijftig inzendingen. Om de volgende ronde te halen is de publieksstemming bepalend.

Als postdoc voert Peter Rindt al bijna twee jaar onderzoek uit naar fusie-energie. Het grote gemeenschappelijke doel van dit onderzoeksveld is het bouwen van een fusiereactor. Fusie-energie is duurzaam en veelbelovend, maar het bouwen van zo’n reactor is uiterst complex. Een van de grootste uitdagingen is het ontwikkelen van de hitteschilden, die de reactorkamer van de fusiereactor moeten scheiden. Rindt: “Het vermogen dat op die schilden komt, kun je vergelijken met wat een ruimtevoertuig moet weerstaan bij terugkeer in de atmosfeer. Deze schilden moeten die belasting ook nog jarenlang kunnen volhouden.”

Rindt werkt aan het ontwikkelen van hitteschilden van vloeibaar metaal. Vloeibaar metaal kan immers niet barsten van de hitte. En wanneer vloeibaar metaal verloren gaat, door bijvoorbeeld verdamping, kan dit makkelijk worden aangevuld. Dat maakt de schilden als het ware zelfhelend. Rindt: “De volgende uitdaging is om het vloeibare metaal op zijn plek te houden. We experimenteren hiervoor met 3D-geprinte wolfraamstructuren die werken als een soort spons. Die combinatie levert baanbrekende resultaten op.”

De TU/e-wetenschapper is één van de leidende ontwerpers van hitteschilden van vloeibaar metaal voor de Europese fusiereactor DEMO, de opvolger van de grote internationale onderzoeksreactor ITER. Rindt ontving voor zijn werk eerder al de EUROfusion Engineering Grant. Daarnaast startte hij in juli 2020 met het opzetten van zijn bedrijfje ESO-X, dat consumenten moet gaan helpen bij het vinden van de meest duurzame energieleverancier.

Iedereen kan online stemmen op de website van New Scientist. Vandaag, dinsdag 20 april, is de verkiezing van start gegaan en de digitale stembus sluit maandag 3 mei om 23.00 uur. Uit de vijf talenten met de meeste stemmen kiest de jury een nummer één, twee en drie. Die mogen hun werk presenteren op het New Scientist Live: Wetenschapstalent. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens dit evenement op 10 juni aanstaande.

Deel dit artikel