Samen in een raket naar planeet Inclusie

Praten over diversiteit en inclusie in een organisatie, dat valt niet altijd mee. Het onderwerp is een mijnenveld van taboes, vooroordelen en pijnlijke persoonlijke ervaringen, aldus Chiara Treglia, sociaal innovator en hybride docent bij Industrial Design. Ze ontwierp daarom een speciale gesprekstool: de Multiverse Toolkit. Toen ze hiermee een grant van het Diversity Fund won, maakte ze ook een digitale versie van de (fysieke) gereedschapskist. De komende dagen laat ze TU/e-medewerkers kennismaken met de methodiek, die is gebaseerd op een ruimte-metafoor.

door
foto Maike Hildebrandt / Shutterstock

“Soms is het prettig om over een onderwerp te praten, zonder het letterlijk te benoemen.” Dat geldt bijvoorbeeld voor gevoelige thema’s als diversiteit en inclusie, vertelt Chiara Treglia. De Italiaanse is een van de ontwerpers achter Tini Studio, gevestigd op Sectie-C en Strijp-S. Als hybride docent op de TU/e geeft ze het vak Design Innovation Methods. Daarnaast laat ze studenten van Industrial Design (ID) in haar bedrijf kennismaken met de zakelijke praktijk. Met een mooie term heet die rol industry liaison.

Hoewel het moeilijk is om te praten over diversiteit en inclusie – of liever gezegd: over het ontbréken daarvan – is het wel belangrijk dat het gebeurt. Zowel de medewerkers als de organisatie worden er beter van. Maar hoe voorkom je dat het gesprek strandt, of dat er mensen gekwetst raken? Je hebt te maken met onprettige ervaringen van medewerkers, die botsen met vooroordelen die in de organisatie leven.

Treglia geeft een – algemeen – voorbeeld. “Stel, je zou willen dat medewerkers zich ook ziek kunnen melden bij mentale klachten, niet alleen als ze fysiek ziek zijn. Daarmee maak je de organisatie inclusiever voor mensen met mentale gezondheidsproblemen. Maar wat als het management vreest dat medewerkers misbruik zullen maken van deze mogelijkheid?”

Gereedschapskist

Ingewikkelde materie, kortom. Treglia, die na een ID-bachelor in Eindhoven haar dubbele master volgde aan het Royal College of Art en het Imperial College of London, ontwikkelde voor haar masterthesis de zogenaamde Multiverse Toolkit. Een gereedschapskist, maar dan niet gevuld met hamers en schroevendraaiers, maar met raketten, satellieten en planeten.

Die ruimte-elementen bleken bij het testen prima geschikt als metaforen om het lastige thema tóch te bespreken. Een ‘satelliet’ pikt signalen op uit de organisatie, de gesprekspartners kunnen samen bedenken hoe de ‘planeet’ eruitziet waar zij naartoe willen en vervolgens wordt de ‘ruimtereis’ naar dat doel uitgestippeld.

Daarbij, voegt Treglia met een knipoog toe, voelt de gemiddelde manager – een witte man van in de vijftig – zich vaak wel aangesproken door het ruimtevaartthema, “vanwege Star Wars enzo.” Dat is een bonus, omdat zij beslissen over beleid, maar zelf geen ervaring hebben met de problemen die minderheden ervaren op de werkvloer.

Geen overbodige luxe

Terug in Eindhoven, zond Treglia vorig jaar haar Multiverse Toolkit in als voorstel bij het TU/e Diversity Fund. Ze won een grant en maakte daarmee een digitale versie van haar tool. Geen overbodige luxe in coronatijd en bovendien kunnen veel meer geïnteresseerden de tool nu gebruiken. “Ook in deze vorm bleek de methode goed te werken. Deelnemers voeren samen zes oefeningen uit van elk ongeveer een half uur.”

Nu is het tijd om de TU/e-gemeenschap kennis te laten maken met de Multiverse Toolkit. Treglia geeft workshops aan TU/e-medewerkers op woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 december. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, aanmelden kan via intranet.

“In deze workshops leer je de methode kennen, zodat je die vervolgens op je eigen afdeling kunt toepassen. Het enige wat je als deelnemer nodig hebt, is nieuwsgierigheid en een open mind”, besluit Treglia. Over een tijdje wil ze haar ‘gereedschapskist’ ook graag gericht gaan inzetten bij casussen op de TU/e, om te zorgen voor meer oog voor, en beleid ten bate van diversiteit en inclusie.

Deel dit artikel