Baby-brainstormen tijdens promotieonderzoek

Soms (of vooruit: eigenlijk altijd) zijn het vooral de notities in de kantlijn die ons nieuwsgierig maken. Zoals ‘Barkruk ivm zwangerschap’ in de weekplanning van het Auditorium, bij de promotieceremonie van TU/e-onderzoekster Nathalie Kerstens van vandaag.

En daar zit ze dan inderdaad, aan het einde van deze dinsdagochtend, op een barkruk opgedoken uit de Auditorium-kelder. Een promovenda in stralend zwanger ornaat, nog zo’n acht weken verwijderd (als de natuur zich een beetje aan de gebruikelijke planning houdt) van de eerste echte kennismaking met haar zoon.

Het is het eerste kindje voor Kerstens en haar partner, vertelt ze (met een trots lachende smiley erbij) wanneer we haar nieuwsgierig mailen. En ja, het was soms best pittig, zo bekent ze, het combineren van haar zwangerschap met het afronden van een proefschrift én haar fulltime baan (sinds ruim een jaar) als programmamanager business collaboration bij TU/e innovation Space. Maar, zo zegt ze ook: “De brainstormsessies met mijn vriend over leuke namen, geboortekaartjes en dergelijke boden een leuke afleiding”.

Verbinding

Maar zoete baby-afleiding: vanochtend dus even niet. Auditorium 4 staat deze ochtend boven alles in het teken van haar promotieonderzoek, uitgevoerd binnen de ITEM-groep van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, in samenwerking met het Netherlands Space Office en de European Space Agency. Voor dit onderzoek keek Kerstens naar verschillende aspecten in het proces om twee industrieën met elkaar te verbinden om nieuwe producten en services op de markt te kunnen brengen - meer specifiek naar de verbinding tussen ruimtevaart en energie, en naar hoe ruimtevaarttechnologie kan bijdragen aan een duurzamere energiesector.

“Ik heb gekeken naar hoe deze processen van start gaan en hoe er kennis wordt uitgewisseld. Dit proces is namelijk niet zo vanzelfsprekend, aangezien mensen met verschillende achtergronden elkaar vaak niet meteen weten te vinden, het moeilijk vinden om met elkaar te communiceren en niet altijd de waarde van een mogelijke verbinding met een andere industrie kunnen inschatten.”

Maar de zitting rond onze zittende hoofdpersoon zit erop - dít kindje is, onder de kundige begeleiding van Isabelle Reymen, Sharon Dolmans en externe begeleider Christina Giannopapa van ESA, alvast gebaard. Nu dat allerbelangrijkste ándere kindje nog, in de tweede helft van maart.

Deel dit artikel