Kantineprijzen omhoog per januari

Niet verrassend, toch jammer: ook cateraar Appèl moet de prijzen verhogen. Wie in het nieuwe jaar in een TU/e-kantine valt voor een luxe baguette met een cappuccino, is 44 cent duurder uit dan in 2022. “Gewogen gaat het om een indexering van 10 procent, maar dat is een gemiddelde: we proberen de gezonde en duurzame keuzes te ontzien”, zegt accountmanager Steven ten Cate.

De prijsindexering is fors, vindt ook Steven ten Cate: “Vorige jaren vonden we 1,5 procent al heel wat, nu zitten we op 10 procent.” En Appèl heeft niet eens de volledige prijsstijging bij de leveranciers doorberekend, zegt hij. “Die zit, gemeten tussen 1 januari en 30 november 2022, net onder de 15 procent.”

Lichtpuntje is dat het basisassortiment zoals afgesproken met de TU/e laag geprijsd blijft: er zal koffie verkrijgbaar blijven voor 55 cent. Ook bekertjes (karne)melk, basisbroodjes, basissoep en stukken fruit zullen hun vriendelijke prijzen behouden.

Snacks

Wie toch graag wat luxer luncht, kan de kosten binnen de perken houden door te kiezen voor duurzame (vaak vegetarische) en/of gezonde producten. De prijzen daarvan worden niet of slechts met enkele procenten verhoogd, zegt Ten Cate.

Dat maakt dat de prijsstijgingen aan de andere kant van het spectrum hoger kunnen zijn dan 10 procent: “De prijzen van snacks stijgen van 1,80 naar 2,05 euro.” Idem voor luxe baguettes, en de cappuccino gaat 2,08 euro kosten, in plaats van 1,89.

Zorgen

Fikse prijzen, vindt ook Appèl. “We gaan spannende tijden tegemoet en we maken ons oprecht zorgen: we kunnen nog niet voorzien wat het effect van de prijsverhogingen zal zijn. We gaan de omzet vanaf januari scherp monitoren.” Niet indexeren is echter geen optie, zegt Ten Cate: “Dan draaien we verlies.”

Meepraten

Appèl is op zoek naar studenten en medewerkers die in een panel willen meepraten over het assortiment van de TU/e-kantines. Wil je feedback geven en creatief meedenken over verbeteringen, meld je dan aan via e-mail.

Deel dit artikel