ABP verkoopt beleggingen in Russische bedrijven

Vanwege de Russische inval in Oekraïne gaat pensioenfonds ABP alle resterende beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Investeren in Russische staatobligaties deed het ABP al niet.

door
foto Natali55522 / Shutterstock

Het ABP had per 24 februari 2022 voor circa 520 miljoen euro aan beleggingen in Rusland, iets minder dan 0,1 procent van het totale belegde vermogen. De afgelopen jaren waren de beleggingen in Rusland al flink afgebouwd meldt het bestuur.

Recentelijk heeft het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs nog een deel van de beleggingen in Russische olie- en gasbedrijven verkocht. Dat besluit werd genomen na aanhoudende protesten van klimaatactivisten en aangesloten werknemers.

Wapenembargo

Beleggen in Russische staatsobligaties deed het ABP niet. In verband met een EU-wapenembargo stonden die al op de uitsluitingslijst van het pensioenfonds.

Verkoop van de resterende beleggingen kan volgens het bestuur enige tijd kosten. Verkopen zullen plaatsvinden “zodra deze verantwoord mogelijk zijn”.

Ook het Nederlandse pensioenfonds bpfBouw stopt al zijn beleggingen in Rusland. Meerdere pensioenfondsen in de Verenigde Staten, Noorwegen en Denemarken besloten daar eerder deze week al toe.

Deel dit artikel