Break the Algo helpt studenten groots te denken

Studenten denken te vaak dat ze hun droombaan nooit zullen krijgen. Om dat te doorbreken richtten studenten Asfandyar Azhar (Data Science) en Marissa Manago (Computer Science) Break the Algo op. De vereniging stimuleert studenten om de lat hoog te leggen en niet bang te zijn om uitdagingen aan te gaan. Ook voorziet Break the Algo ze van de nodige skills om die felbegeerde baan of stage te krijgen.

door
foto privécollectie

Als de studenten via Teams inschakelen, is achter hen een grote ruimte te zien. Het is de Tesla-fabriek in Tilburg, waar ze beiden stage lopen. Die stage kregen ze niet zomaar, vertelt Azhar. “Ik heb zeven keer gesolliciteerd, de zevende keer was het eindelijk raak.” Manago wist via hem ook bij het bedrijf binnen te komen. Het illustreert waar Break the Algo voor staat: hoge doelen nastreven, uitdagingen aangaan, niet opgeven en elkaar verder helpen.

De vereniging springt in een gat dat volgens de studenten tussen de universiteit en het bedrijfsleven bestaat. “Bij de Career Academy kun je wel wat ondersteuning krijgen met je cv en dat soort dingen, maar dat is vooral gericht op de Nederlandse markt”, zegt Azhar. “Technische sollicitatievaardigheden, die bij grote internationale bedrijven vaak wel nodig zijn, leer je daar niet. Bij sommige sollicitatiegesprekken moet je ter plekke code schrijven. Om dat te doen onder tijdsdruk en met een potentiële werkgever voor je neus, is nogal wat.” De studenten misten de mogelijkheid om oefengesprekken te houden en besloten die zelf op te zetten.

Toonaangevend

De vereniging groeide uit tot een community van rond de tweehonderd ambitieuze studenten die elkaar aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan op loopbaangebied. Ze checken elkaars cv’s en schrijven via chat hele paragrafen aan elkaar over hoe ze die kunnen verbeteren, vertelt Manago. “Een advies kan bijvoorbeeld zijn dat je best mag opscheppen over iets succesvols dat je hebt gedaan.” Er hangt een soort can-do-mentaliteit, vertelt de student. “Als iemand graag bij een toonaangevend bedrijf een afstudeerproject wil doen, dan zegt de rest: ga ervoor. Niemand zal ooit zeggen dat je de weg van de minste weerstand moet kiezen of iets niet moet doen, omdat het te moeilijk is.”

Dat andere studenten elkaar eerder het advies geven om iets niet te doen, omdat het te moeilijk zou zijn, komt volgens Azhar en Manago voort uit onzekerheid. Manago: “Veel studenten hebben last van het imposter syndrome. Dat zorgt ervoor dat ze zélf denken dat ze niet goed genoeg zijn voor bepaalde banen of uitdagingen. Andere studenten zullen volgens hen dan óók wel niet voldoen. Zo ontstaat er een cultuur waarin studenten elkaar waarschuwen om uitdagingen maar niet aan te gaan.” Ze ziet het als haar taak om die cultuur te veranderen. “We moedigen studenten aan om ambitieus te zijn.”

Niet specialistisch genoeg

Bij die ambitie horen ook grote bedrijven, vinden de studenten. “En dan hebben we het niet over Philips of ASML”, zegt Azhar. “Dat zijn misschien grote spelers in het veld en dan vooral in Eindhoven, maar ze betalen studenten heel slecht. Terwijl bedrijven als Google, Uber, Tesla en Adyen soms wel drie of vier keer zoveel betalen voor stages.” Ook zijn de projecten waar stagiairs bij ASML en Philips aan mogen werken voor sommigen niet specialistisch genoeg, voegt Manago toe. ”Je krijgt daar als student niet de kans om aan impactvolle projecten te werken. Bij andere grote internationale bedrijven soms wel.”Azhar en Manago willen dan ook dat studenten weten wat ze niet alleen in de omgeving van Eindhoven, maar ook in het buitenland als toptalent aan de slag kunnen.

Als meer studenten van de TU/e bij bekende bedrijven terechtkomen dan heeft dat ook een positieve weerslag op de universiteit, denkt Azhar. “Potentiële studenten weten dan: als ik bij de TU/e ga studeren kan ik daarna bij topbedrijven terecht.” De student zou het liefst zien dat er een specifieke locatie op de campus komt waar bedrijven het hele jaar door naartoe kunnen komen om studenten te rekruteren en sollicitatiegesprekken te voeren. Zelf geeft hij alvast de eerste voorzet: Break the Algo haalt binnenkort Tesla en Adyen naar de campus voor recruitment events. Ook Netflix komt binnenkort langs voor een lunch lecture. Aankomende activiteiten zijn te vinden op de Break the Algo pagina van My Future.

Deel dit artikel