Bezoeker Conduct V koopt boardingpass voor een ruimteschip

Je bent geen betalende bezoeker van een festival, maar je hebt als passagier een boardingpass gekocht voor een ruimtereis, zo wil Lucid, de studievereiniging van Industrial Design, je laten geloven. Lucid hoopt met haar vijfde Conductfestival - grootser dan ooit - opnieuw een complete ervaring te bieden door de verhaallijn van het thema in alle details en interacties door te voeren. Zaterdag 21 mei vindt het festival plaats op het Fluxveld.

door
foto FOCUS
Update

De organisatie van Conduct Festival heeft het event moeten afgelasten. Tijdens de opbouw werden de studenten donderdag overvallen door hevige windstoten en noodweer. Het dak van het hoofdpodium vloog eraf, doeken waaiden kapot en hekken vielen om. Ze moesten daarom van het terrein af rennen om zich in veiligheid te brengen. De schade was groot, maar de organisatie was bereid om nachten door te halen en het festivalterrein opnieuw op te bouwen, vertelt commissievoorzitter Simone Cooijmans. “Maar door het slechte weer dat vandaag opnieuw voorspeld werd gaven de brandweer en andere specialisten ons een negatief advies om verder op te bouwen.”

Door de regen waren steigers te glad om te beklimmen en er zouden opnieuw harde windstoten komen. “We hebben nog overwogen om het op kleinere schaal door te laten gaan, maar daar staat Conduct niet voor. Het zou afdoen aan de ervaring van de bezoekers. We wilden het óf goed doen, óf niet.”

Het was een moeilijke beslissing voor de commissie, zegt Cooijmans. “Echt vreselijk.” Maar: al het werk is niet voor niets geweest. Alle plannen voor het festival liggen er en kunnen ergens in de toekomst alsnog tot uitwerking worden gebracht, hoopt ze. Of dat dit academisch jaar wordt, durft de student nog niet te zeggen.

-

Conduct is ieder jaar anders, maar de organisatoren hebben een duidelijke visie: “We leveren een complete ervaring voor de bezoeker en die bezoeker staat wat ons betreft centraal.” Aan het woord zijn Conduct-commissieleden Lars de Langen en Bjorn Nieuwenhoff.

Deze vijfde editie, die samenvalt met het afsluiten van het vierde lustrumjaar van Lucid, heeft als thema 'Natuur in contrast met Technologie'. Het Fluxveld is ervoor verdeeld in twee delen en de bezoekers worden er ‘rondgeleid’ door een gastheer.

Die host gedraagt zich als een piloot die zijn passagiers begeleidt op hun ruimtereis. Het is tijd om de aarde te verlaten en plaats te nemen tussen de sterren, zo luidt Conducts verhaal deze keer. Vanaf vier uur 's middags begint aanstaande zaterdag de countdownklok te lopen en wanneer er zestig minuten later níet wordt opgestegen, zal de piloot iedereen op de hoogte houden van ieder mankement en iedere oplossing. Ondertussen bieden de ingevlogen artiesten de passagiers het entertainment dat bij een Electronic Music Festival past.

Groter dan ooit

“Dit festival is het grootste evenement dat Lucid in haar 20-jarige bestaan organiseert”, zegt Nieuwenhoff. “Het heeft veel bekende artiesten, we pakken echt uit met lichtshows en alles staat in teken van het verhaal. We zijn blij dat dj Mike Mago en dj Jess Bays op ons ruimteschip komen draaien.”

De commissie is al vanaf september vorig jaar bezig met de voorbereiding en bestaat op het moment uit bijna twintig leden. “Iedereen is zo toegewijd”, zegt De Langen. Hij was ook betrokken bij twee voorgaande edities van Conduct, waarvan hij er een niet echt vindt meetellen; die ging niet door dankzij corona. “We zijn de laatste tijd met niets anders bezig dan met de voorbereidingen. Het kan zijn dat het hier en daar wat studiepuntjes kost, maar het is zo gaaf om dit samen neer te zetten, dat is het wel waard.”

Alle decorstukken zijn gemaakt door Lucid-leden en -vrienden. “Je komt binnen door een gate ‘welcome on board’ en kunt -als je wilt- een passende outfit in elkaar zetten met aluminiumfolie en stoffen. Je loopt langs het lichtkunstwerk Hypar Collective dat een grote rol in het verhaal speelt”, zegt Nieuwenhoff. “Conduct is niet een standaard festivalervaring, we gebruiken een verhaallijn voor een samenhangend geheel.”

Speculative design

Een stroming binnen Industrial Design is speculative design of design fiction waar je toekomstscenario’s leert ontwerpen. De Langen: “Daar werk je met storytelling. Als ontwerpers nemen we onze rol in de maatschappij. Ik vind dat dit festival, waarbij we technologie combineren met feestelijkheid, goed past bij onze studie. Alle commissieleden stoppen zoveel mogelijk van hun creativiteit en kennis in het realiseren van ideeën. We hebben ons netwerk aangesproken en kunnen zo ook workshops in salsadansen, theater en 3D-animatie aanbieden.”

Niet iedere bezoeker zal zich compleet onderdompelen in het apocalypse-verhaal. “Maar dat hoeft ook niet. Het is ook prima als je komt voor een foodtruck, een biertje en de muziek.” Ondanks de drukte in de laatste dagen van voorbereiding, blijven Nieuwenhoff en De Langen relaxed en enthousiast.

Tickets kun je hier kopen: https://conduct.nu/tickets/

Deel dit artikel