Rente op studieschuld wordt 0,4 procent

Vanaf januari stijgt de rente op studieschulden naar 0,4 procent. Hierdoor gaat het maandbedrag van aflossers omhoog. Volgend jaar zullen de tarieven naar alle waarschijnlijkheid sneller stijgen.

door
foto K.-U. Haessler / Shutterstock

Al zes jaar lang betalen studenten en ex-studenten maar nul procent rente over hun studielening, maar minister Robbert Dijkgraaf  noemt het ‘reëel’ dat daar een eind aan komt. Inmiddels hebben 100.000 studenten een petitie getekend om renteverhoging te voorkomen.

Het Financieele Dagblad heeft berekend dat studenten en aflossers komend jaar 0,4 procent rente gaan betalen. Deze berekening kon nu worden gemaakt omdat het tarief is gekoppeld aan de rente op de Nederlandse staatsleningen van oktober tot oktober.

Aflossing                                                                                                     

Het nieuwe rentepercentage betekent dat op een gemiddelde studieschuld van 20.300 euro een jaarlijkse rente van zo’n 82 euro betaald moet worden. Maandelijks betaal je dan 52 euro rente en aflossing aan DUO. Bij een relatief hoge studieschuld van 60.000 euro wordt het maandbedrag 153 euro.

Stijgende rente

Dat het rentepercentage op de studieschuld voor het eerst sinds jaren boven de 0 uitkomt, wordt veroorzaakt door de stijgende tarieven op de kapitaalmarkten, die reageren op de inflatie. Op dit moment staat de rente op staatsleningen al boven de 2 procent.

Vanaf 2023

Studenten die vanaf volgend jaar een opleiding volgen, zullen waarschijnlijk een kleinere studieschuld opbouwen dan degenen die nu net beginnen met aflossen. Zij krijgen immers de basisbeurs.

Vier keer meer

Mbo’ers betalen overigens een hogere rente. Dat percentage ligt met 1,8 procent meer dan vier keer hoger dan het rentepercentage van hbo- en wo-studenten. Mogelijk gaat het kabinet dit nog aanpassen, want Dijkgraaf heeft al eerder laten weten dat hij niet begrijpt waarom deze leenvoorwaarden zouden moeten verschillen. 

Deel dit artikel