Op de bres voor de huisarts van de toekomst

De zorg wordt onbetaalbaar en huisartsen voeren actie omdat het werk ze over de schoenen loopt. Er moet iets veranderen, en snel ook. Niels van Herwijnen levert hier graag een bijdrage aan. De TU/e-masterstudent biomedical engineering is ‘aanjager van technologie’ voor het 4TU-netwerk en vraagt in die positie aandacht voor huisartsenpraktijken die innovatief te werk gaan, om zo andere huisartsen en beleidsmakers te inspireren.

door
foto Monkey Business Images / Shutterstock

 “Zo’n breed maatschappelijk probleem is iets heel anders dan de specifieke vraagstukken waar ik me in mijn studie mee bezighoud”, zegt Van Herwijnen, die de master Bio-organic Chemistry volgt, “maar de managementkant van de zorg interesseert me ook.” Zo kwam hij terecht bij de Aanjagers van Technologie. “Dat is een soort studententeam van het samenwerkingsverband 4TU. We organiseren onder andere de jaarlijkse Techrede, een alternatieve Troonrede.” De aanjagers richten zich op vijf verschillende maatschappelijke thema’s met een link naar technologie: agricultuur, circulaire economie, digitale veiligheid, energie en zorg. Van Herwijnen koos voor de laatste categorie.

Prijskaartje

De huisartsen luiden al lange tijd de noodklok, omdat ze overspoeld worden door een enorme hoeveelheid zorg- en administratieve taken. En op de langere termijn is het Nederlandse zorgstelsel als geheel onhoudbaar, weet Van Herwijnen: “Gaan we op de oude voet verder, dan kost onze zorg over veertig jaar 16.000 euro per persoon per jaar. Dat is het gevolg van enerzijds de vergrijzing en anderzijds de toename van het aantal beschikbare medische behandelingen – er is steeds meer mogelijk, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.”

Maar wat kan hij, een student, aan zo’n groot maatschappelijk issue veranderen? “We kunnen proberen zo veel mogelijk impact te maken. Dat doen we door te gaan praten met huisartsen die innovatief werken, en vervolgens anderen met deze casussen te inspireren. Zo werken we mee aan een podcastserie over innovatieve huisartsenzorg, hebben we deelgenomen aan de Dutch Health Week en zijn er artikelen verschenen op de website van Dutch Health.”

Kleine schaal

Van Herwijnen heeft veel bewondering voor huisartsen die, ondanks de hoge werkdruk, zelf proberen de zorg te verbeteren door op kleine schaal te innoveren. “We spraken met praktijken die vernieuwen op drie verschillende gebieden: online huisartsenzorg, inhoudelijke samenwerking en preventie.”

De online huisartsen zijn gevestigd in onder andere Utrecht. “Ze zitten op plekken waar de doelgroepen die er graag gebruik van maken – zoals studenten en expats – ruim vertegenwoordigd zijn, maar ook in regio’s waar een tekort is aan huisartsen.” De vuistregel is dat consulten waarbij dat mogelijk is, online plaatsvinden.

In Zuid-Limburg werken niet minder dan 86 praktijken nauw samen, weet Van Herwijnen. Ze hebben elk hun eigen specialisaties en verwijzen naar elkaar door. “Daarnaast combineren ze hun data en analyseren ze deze, om zo de zorg te verbeteren.”

Preventie

En dan zijn er – in Leiden – nog de huisartsen die zich bewust richten op preventie. Voel je je overspannen, dan kijken ze mee naar je drukke agenda. Ze geven liever leefstijladvies dan medicatie. Dat is gezonder voor de patiënt, en draagt ook bij aan een betaalbare zorg. Maar helaas werkt het huidige beleid de ontwikkeling van preventieve zorg tegen, zegt Van Herwijnen.

“Alle financiering zit op curatieve zorg, er zijn nauwelijks fondsen te vinden voor projecten rondom preventie. En de potjes die er zijn, vragen heel veel papierwerk – en dat hebben huisartsen al genoeg op hun bordje.”

Het is een van de kwesties waar de aanjager graag aandacht voor wil vragen. “Binnenkort staat er een gesprek gepland met de koepel van de Nederlandse zorgverzekeraars. En ook in de politiek moet er wat veranderen.” Hij vindt het prettig om een verbindende rol te spelen. “Schoppen en dwars zijn past niet bij mij. Ik ga liever in overleg vanuit een verbindende, positieve houding. Het is wel fijn dat we daarbij de kracht meebrengen van vier universiteiten die achter ons staan; er wordt naar ons geluisterd, ook al zijn we ‘maar’ studenten.”

Van Herwijnen en zijn teamgenoten zwaaien eind deze maand af als aanjagers, met de Techrede 2022.

Deel dit artikel