Deze week Iraans protest op de campus

Iraniërs die in Eindhoven wonen zijn het beu om machteloos toe te kijken hoe in hun thuisland mensenrechten worden geschonden. Sinds het overlijden van de Iraanse Mahsa Amini is het onrustig in Iran en demonstranten worden hard aangepakt. Zestien Iraniërs waarvan een groot deel studeert of een PhD-positie heeft aan de TU/e, vragen aandacht voor de situatie met zes verschillende acts verspreid over de hele campus. Dat startte vandaag bij Flux.

Mahsa Amini overleed op 14 september nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. In reactie op de daaropvolgende protesten sloot de regering het internet af. Dat heeft grote consequenties voor de Iraniërs in het buitenland. “We hebben geen contact meer met familie, we krijgen geen nieuws uit ons land”, zegt actievoerder Sharareh (haar achternaam laten we achterwege, maar is bij Cursor bekend, red.). Ze laat op haar smartphone zien dat de whatsappgroep voor in Eindhoven wonende Iraniërs 1381 leden telt. Ze schat in dat zeker meer dan honderd daarvan verbonden zijn aan de TU/e.

Sharareh, zelf niet werkzaam aan de TU/e, voert deze week met vrienden zes performances uit. De eerste vond vandaag, woensdag 28 september plaats bij de entree van Flux. Ze maakte Iraanse muziek en speelde daarna de rol van Amini, die haar 22ste verjaardag niet haalde omdat ze de kledingvoorschriften van de religieuze politie niet gevolgd zou hebben. De act bestond uit een ‘gevecht’ tussen vrijheid en het bedekken van mond en oog. Naar eigen zeggen zijn tweehonderd mensen in Flux er getuige van geweest. Wie wilde kreeg een pamflet met uitleg over de gebeurtenissen in Iran.

Elke dag zullen nu performances worden uitgevoerd, telkens bij een ander gebouw. Morgen bij Gemini, vrijdag bij Helix, volgende week maandag bij Vertigo, dinsdag bij MetaForum, woensdag bij het Auditorium en donderdag in Atlas. Gedurende lunchtijd zal de protestgroep dan telkens een andere scène uit Iran naspelen. Sharareh denkt erover om ook een executie uit te beelden.

Oekraïne

Behalve directe voorbijgangers wil de groep ook het College van Bestuur zien te bereiken. Een Iraanse promovendus, werkzaam bij Electrical Engineering, zou willen dat de Iraniërs hetzelfde worden behandeld als de Oekraïners. “Het is moeilijk om te vergelijken, maar nu vallen er ook doden en moeten er ook mensen vluchten. Toen dat bij Oekraïne begon hingen er overal op de campus blauw-gele vlaggen en werd hulp aangeboden.” De actievoerders hopen van harte dat collegevoorzitter Robert-Jan Smits tijdens een lunchvoorstelling langskomt.

Aan TU/e’ers vraagt de groep drie dingen. “Kom bij onze slotuitvoering op 6 oktober in de hal van Atlas. Schrijf over de Iraanse protesten op social media en gebruik de hashtag #MashaAmini. Praat met journalisten en politici om druk uit te oefenen de de onderdrukking van het Iraanse volk te stoppen.”

Hoewel de persoonlijke nood hoog is, is de protestgroep niet zonder hoop dat dingen verbeteren in Iran. Een promovendus die nu al drieënhalf jaar in Eindhoven woont, vertelt dat hij niet meer terug kan naar zijn thuisland. “Ik heb er meegedaan aan protesten en ben toen ook gearresteerd.” Zijn vriend voegt toe: “De straatprotesten in Iran zijn nu sterker dan ooit. Geen enkel dictatoriaal regime kan eeuwig blijven bestaan. We hopen dat het uiteindelijk stopt.”

Deel dit artikel