Wetenschappers en activisten blokkeren infrastructuur voor fossiele brandstoffen

Maandag 4 december gaan wetenschappers en academici van Scientist Rebellion met activisten van Kappen met Kolen infrastructuur voor fossiele brandstoffen blokkeren. Deze actie wordt nu gehouden vanwege de internationale VN-klimaatconferentie COP28. De wetenschappers en activisten vinden het feit dat deze conferentie wordt voorgezeten door de CEO van een oliemaatschappij problematisch, zeker omdat deze de conferentie blijkt te gebruiken als kans om olie- en gasovereenkomsten te sluiten.

door
foto Santiaga / iStock

De wetenschappers van Scientist Rebellion laten vandaag aan de pers weten de blokkades maandag uit te gaan voeren omdat ze het voorzittersschap van Sultan Ahmed Al Jaber van oliebedrijf Adnoc vinden indruisen tegen de snelle uitfasering van fossiele brandstoffen. De voorzitter wil namelijk de COP28 gebruiken als platform om oliedeals veilig te stellen, zo viel eerder al te lezen bij de BBC. 

De blokkades van de infrastructuur van fossiele brandstoffen zien de activisten en wetenschappers - Scientist Rebellion heeft wetenschappers aangesloten vanuit heel Nederland - als een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze actie volgt op een brief, ondertekend door meer dan 1300 wetenschappers, waaronder meer dan 30 auteurs van het IPCC, waarin het publiek wordt opgeroepen tot collectieve klimaatactie.

Navraag bij de actiegroepen leert dat Nederlanders maandag in ieder geval niet bang hoeven te zijn niet te kunnen tanken: de actie zal niet gaan om het blokkeren van tankstations of de toelevering daarvan. Gezien de eerdere acties van Kappen met Kolen zal het meer in die hoek gezocht moeten worden, aldus de wetenschappers en activisten.

Deel dit artikel