Oud-student eist schadevergoeding voor datalek

Een oud-student van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen stapt naar de rechter omdat zijn privégegevens op straat kwamen te liggen bij een datalek. Hij eist een schadevergoeding en een schuldbekentenis van de instelling.

door
foto NicoElNino / shutterstock

Toen hij in 2021 nog studeerde werd de man, net als duizenden anderen, het slachtoffer van een grote hack bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij ligt er wakker van, laat de plaatselijke studentenvakbond AKKU namens hem aan dagblad De Gelderlander weten.

Rechter

De vakbond voert namens hem gesprekken met de hogeschool, maar die hebben niet tot overeenstemming geleid. Daarom stapt de 28-jarige oud-student naar de rechter. Hij eist 1.000 euro compensatie en wil bovendien dat de hogeschool schuld bekent.

Onderzoek wees uit dat er gegevens van 530 duizend mensen zijn buitgemaakt. In bijna 15 duizend gevallen ging het om privacygevoelige informatie, zoals medische informatie. Meer dan vierhonderd BSN-nummers zijn gelekt.

Als de rechter schadevergoeding toekent en als andere studenten die vergoeding ook kunnen krijgen, dan kan de zaak voor de hogeschool flink in de papieren lopen.

Eindhoven

Aan de TU/e lagen vorig jaar oktober duizenden gegevens van TU/e’ers op straat door een lek bij toegangspassenbedrijf ID-Ware.

Deel dit artikel