Promovendus brengt carnavalskraker ‘Lonely Tony’ uit

In bar F.O.R.T. ‘Pie Debye’ van studievereniging Japie is het al een ware hit: het carnavalsnummer Lonely Tony. Het lied - dat bol staat van de woordgrappen over chocola - is van Entert Eendje (ook wel Martin van Son), die in het dagelijks leven promovendus is bij Chemical Engineering. De videoclip, die hij opnam in de verenigingsbar en waarin veel van zijn vakgroepgenoten enthousiast figureren, is na een ruime week al meer dan vierduizend keer bekeken en de eerste boekingen zijn al binnen. “Ik word er blij van als mensen van mijn grappen genieten.”

door
foto Gerrie van Son

Een dag voor Van Son zijn thesis inleverde, stond hij in de studio om zijn carnavalsnummer op te nemen. Terwijl hij het nummer stond in te zingen, voegde zijn vriendin de hoofdstukken van zijn proefschrift samen in een pdf-document en controleerde alle paginanummers. Toen hij vervolgens het commentaar op zijn thesis ontving, was dat precies op dezelfde dag als de release van de videoclip. Zijn verdediging is op vrijdag 24 februari, drie dagen na carnaval. De promovendus zal niet ontkennen dat hij er een hoop korte nachten op heeft zitten, maar het resultaat is LonelyTony, zijn eerste eigen carnavalslied. Het is een droom die uitkomt.

“Het leek me altijd al leuk om een carnavalsnummer uit te brengen. Ik ben muzikaal en houd van flauwe grappen: dat combineert perfect in carnavalsmuziek”, aldus Van Son. Geïnspireerd door Peter Selie, een middelbareschooldocent die ook zo’n droom had en het hele proces om tot een carnavalsnummer te komen vastlegde op camera, besloot de promovendus om de sprong te wagen. “Ik heb Peter Selie een bericht gestuurd, omdat hij mijn voorbeeld was. De persoon die voor hem de productie deed, had voor mij geen tijd, dus toen heb ik zelf in een muziekprogramma met samples alle partijen ingevoerd.” Via Fiverr, een platform voor freelance-opdrachten, vond hij iemand in Bangladesh die hem wel wilde helpen het nummer beter te laten klinken.

Langzaam deel

“Ik stuurde hem wat voorbeeldnummers van hoe ik wilde dat het ongeveer zou worden. Toen zei hij dat hem opviel dat al die nummers ook een langzaam deel hadden. Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht. Hilarisch toch, dat iemand uit Bangladesh mij heeft geïnspireerd om het nummer aan te passen.” Met de verbeterde muziek dook Van Son vervolgens de studio in voor opnames. Na mixen, bijschaven en weer mixen en masteren was het lied daar. De videoclip nam de promovendus vervolgens op in zijn favoriete bar: F.O.R.T. ‘Pie Debye’ in Matrix, van T.S.V. ‘Jan Pieter Minckelers’ (ook wel Japie). “Het was de bar waar ik het meest kwam dus die keuze was gemakkelijk gemaakt en de barcommissie vond het ook een leuk idee.”

Entert Eendje met Lonely Tony

Het was ook helemaal niet moeilijk om figuranten voor zijn videoclip te vinden. “De mensen die in de clip zitten, wilden er ook heel graag in, die hoefde ik niet te overtuigen. Naarmate de opnames vorderden en er meer bier werd gedronken, werden ze ook steeds enthousiaster.” De helft van de figuranten kwam van zijn eigen vakgroep. Daar waren ze in eerste instantie toch vrij verrast toen Van Son op de proppen kwam met zijn eigen carnavalslied. “Toen ik zei dat ik een nummer had geschreven en een videoclip ging maken was de eerste reactie: ‘Huh, hoezo een carnavalsnummer en hoezo een videoclip? Maar: is goed, ik doe wel mee.’ Echt als een verrassing kwam het trouwens ook weer niet, omdat ze mijn flauwe grappen wel gewend waren.”

Chocola

Die grappen komen dan ook veelvuldig terug in Lonely Tony, dat vol zit met verwijzingen naar chocola. Het idee daarvoor kwam willekeurig in Van Son op toen hij op de fiets zat. “Ik had het refrein ineens in mijn hoofd. Toen dat er eenmaal was, vond ik het leuk om door te gaan op woordgrappen met chocola, zoals ‘Ik laat je niet in de cacao staan’ of ‘zet het maar op de bonbon’. Daar kon ik wel wat mee.” Dat die grappen wel aanslaan, blijkt ook uit de reacties die onder de video op YouTube staan. Daar schreven niet alleen andere artiesten als Huub Hangop een commentaar, maar komen ook veel mensen met weer nieuwe chocoladegrappen. “De mooiste vond ik nog wel: ‘Veel mensen dicht op elkaar, ik hoop dat er niemand Verkade is.’ Dan heb je de humor wel begrepen.”

Ook chocolademerk Tony Chocolonely kan het initiatief van de promovendus wel waarderen. Nog vóór de opnames van de videoclip nam Van Son contact op met het bedrijf om te vertellen over zijn carnavalsnummer. “Ze zeiden dat ze wel een chocoladereep zouden sturen. Ik vroeg toen of ze daar mijn naam op konden zetten. Die reep is aan het begin van de videoclip te zien.” Op die chocoladereep staat zijn artiestennaam Entert Eendje. Ook die naam is op zichzelf weer een woordgrap. “Ik wilde iets met eendjes, omdat we thuis veel badeendjes hebben en kwam toen op de naam Entert Eendje. Hij entertaint je, snap je wel?”

Deel dit artikel