Keuzegids: steeds meer Engelstalige opleidingen

Aan de universiteiten gaat de verengelsing van de bacheloropleidingen nog altijd door, meldt de Keuzegids. Volgend studiejaar is bijna de helft volledig of deels Engelstalig.

door
foto Mananya Kaewthawee / iStock

Ondanks alle kritiek op de internationalisering van het hoger onderwijs is het bacheloronderwijs aan de universiteiten steeds vaker in het Engels. Het gaat van 43 procent in collegejaar 2021 naar 47 procent in 2024, staat in de nieuwe Keuzegids Universiteiten 2024.

Van alle universitaire bachelors kan 34 procent uitsluitend in het Engels gevolgd worden; nog eens 13 procent biedt naast het Engelstalige programma ook een Nederlandstalige variant aan. Relatief de meeste opleidingen in het Engels zijn te vinden in de interdisciplinaire studierichtingen, en bij economie & bedrijf en techniek & ontwerp.

De internationalisering is ook zichtbaar bij opleidingen met beperkte toelating. Daar is inmiddels een op de drie studenten internationaal: 33 procent, tegen 28 procent in 2020.

Ranglijst

In de ranglijst van universiteiten met de beste bacheloropleidingen is Utrecht opnieuw de nummer één van de ‘brede’ universiteiten. De voorsprong op de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Leiden is dit jaar wat groter. De Universiteit van Amsterdam is wederom hekkensluiter.

Bij de ‘overige’ universiteiten staat Wageningen Universiteit opnieuw bovenaan, maar het verschil met de Open Universiteit is kleiner geworden. Opvallende stijger is de TU Eindhoven, die drie punten hoger scoort dan vorig jaar. De TU Delft sluit net als vorig jaar de rij.

 

De redactie van de Keuzegids baseerde zich in deze editie op de oordelen van ruim 289 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan.

Daarnaast weegt mee hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.

Deel dit artikel