TU/e-professor Slootweg benoemd in bestuur van netbedrijf Enexis

Han Slootweg, professor Smart Grids aan de TU/e, is benoemd als Chief Operating Officer van netwerkbedrijf Enexis. Slootweg was al werkzaam bij het bedrijf als directeur asset management, maar wordt nu verantwoordelijk voor alle technische operaties en klantprocessen.

door
foto Enexis

Han Slootweg is expert op het gebied van 'slimme elektriciteitsnetten'. 'De uitdagingen waar Enexis voor staat zijn enorm', aldus Slootweg in het persbericht waarin de benoeming werd aangekondigd. 'De vraag naar transportcapaciteit op het elektriciteitsnet groeit snel. We zetten alles op alles om de productie op te schalen en onze netten sneller uit te breiden, zodat we onze (toekomstige) klanten weer perspectief kunnen bieden op een nieuwe aansluiting of uitbreiding van hun capaciteit.'

Het groeiende aanbod van energie uit zonnepanelen en windmolens zorgt voor filevorming op het stroomnet. Bedrijven als Enexis, maar ook Alliander en Stedin, investeren volop in de uitbreiding van de energieinfrastructuur om die filevorming tegen te gaan. Desondanks zorgt deze netcongestie ervoor dat er lange wachtlijsten ontstaan om een aansluiting op het stroomnet te krijgen. Bedrijven die willen verduurzamen en van hat gas af willen gaan, hebben vaak een zwaardere aansluiting op het stroomnet nodig, maar kunnen die niet tijdig krijgen.

Jos Nijhuis, voorzitter van de Raad van Commisarissen van Enexis, hoopt dat Slootweg Enexis kan helpen de netcongestie op te lossen en de verduurzaming te versnellen: "Han heeft in zijn eerdere functies en vanuit zijn rol bij de TU Eindhoven laten zien dat hij over enorm veel kennis, kunde en visie beschikt om de uitdagende rol van COO te vervullen."

Slootweg studeerde in 1998 cum laude af aan de TU Delft, waar hij vijf jaar later promoveerde. Hij ging werken bij Enexis, het energiedistributiebedrijf voor elektriciteit en aardgas voor onder meer Noord-Brabant en Limburg. Sinds 2009 is Slootweg parttimeprofessor Smart Grids aan de TU/e. 

Deel dit artikel