Adviescommissie Nationaal Groeifonds dreigt met opstappen

Het kabinet heeft de pauzeknop van het Nationaal Groeifonds ingedrukt. De leden van de adviescommissie beraden zich nu op hun positie en eisen helderheid, zegt voorzitter Rianne Letschert in dagblad NRC.

door
afbeelding Chan2545 / Shutterstock

Met 20 miljard euro voor innovatie en onderwijs zou het Nationaal Groeifonds, opgericht in 2020, de Nederlandse economie moeten versterken. Maar de politieke steun voor het fonds lijkt afgebrokkeld.

Vorige week heeft demissionair minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken (VVD) de vierde subsidieronde uitgesteld, toen de Tweede Kamer weigerde om zich voor het fonds uit te spreken. Al eerder haalden partijen er geld uit voor andere doeleinden, zoals lagere brandstofprijzen.

Wispelturig

Na enige dagen van stilte reageert collegevoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht vandaag in dagblad NRC op het pauzeren van het fonds. Zij is voorzitter van de adviescommissie die de projectaanvragen beoordeelt.

Ze schat de kans “heel erg klein” dat het fonds überhaupt weer opgestart gaat worden. Daarom beraden de leden zich op hun positie. “De politiek krijgt het stempel wispelturig en onbetrouwbaar, daar willen wij niet bij horen”, zegt Letschert.

Waarom ze niet meteen opstappen? Ze voelen zich verantwoordelijk voor de lopende projecten, zegt ze, want die krijgen het geld gefaseerd uitbetaald en zijn daarbij afhankelijk van tussentijdse beoordelingen. “Daar ligt ook de loyaliteit van ons als commissie.”

Dijkgraaf

Overigens zat natuurkundige Robbert Dijkgraaf ook in de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds. Hij trad terug toen hij minister van Onderwijs werd. Onlangs schreef hij aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse economie tot 2040 negentig miljard euro zou mislopen als het Groeifonds voortijdig zou ophouden.

Deel dit artikel