- De universiteit
- 29/11/2024
TU/e mogelijk terug naar vier faculteiten
Het hoge woord is eruit: de TU/e wordt geadviseerd terug te gaan van negen naar vier faculteiten. Zo valt er te lezen in het adviesrapport van de werkgroep Future Governance die hier het afgelopen jaar aan heeft gewerkt. Of, hoe en wanneer dit gaat gebeuren blijft nog onduidelijk.
In het voorjaar van 2023, tijdens de Spring Strategy Days, werd er voor het eerst geopperd dat ‘de huidige organisatiestructuren niet langer zijn afgestemd op de behoeften van onze ontwikkelende universiteit’, aldus een bericht op intranet.
Om dit verder uit te zoeken en advies te geven over deze eventuele herstructurering, werd in september van dat jaar de zogenoemde Future Governance TU/e-werkgroep (FGTU/e) opgericht. Gisteren werd hun eindrapport intern gepubliceerd.
Moeilijkheden
‘De organische groei van de TU/e heeft geleid tot een organisatie die bestaat uit relatief kleine en zeer gespecialiseerde faculteiten’, leest het rapport onder het kopje problemen met onze huidige governance. Volgens de werkgroep creëert deze structuur een aantal moeilijkheden.
Zo zouden er grote verschillen ontstaan in de werkwijzen tussen verschillende faculteiten. Iets wat universiteitsbreed voor onduidelijkheid zorgt over wie daadwerkelijk verantwoordelijk is voor wat. Het grote aantal stakeholders, als gevolg van de vele faculteiten, zou ook een vertragend effect hebben op het maken en doorvoeren van beslissingen.
Verder zou het interdisciplinaire samenwerkingen bemoeilijken, doordat er beperkt overzicht is van wie waar mee bezig is. Het rapport neemt AI als voorbeeld: ‘Onderzoekers van verschillende faculteiten werken aan dezelfde tools zonder dit van elkaar te weten.’ Volgens de werkgroep creëert het huidige aantal faculteiten ‘veel grenzen tussen aangrenzende disciplines van verschillende faculteiten’ met meer ‘gemiste kansen’ tot gevolg. De herindeling in vier faculteiten zou het makkelijker maken ‘om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en mogelijkheden te benutten’.
Ook zou de huidige verdeling uit balans zijn op het gebied van grootte. ‘De grootste faculteit is meer dan tien keer zo groot als de kleinste faculteit, wat leidt tot een ongelijke vertegenwoordiging in het besluitvormingsproces’, aldus het rapport.
Vier faculteiten
In het rapport geeft de werkgroep hun advies voor een mogelijke herindeling in vier faculteiten. Deze is als volgt:
- Faculty of Basic Sciences. Chemistry and Materials (afsplitsing CE&C) / Applied Physics / Biomedical Engineering / Mathematics.
- Faculty of Applied Engineering. Computer Science / Electrical Engineering.
- Faculty of Manufacturing Technologies. Chemical Engineering (afsplitsing CE&C) / Mechanical Engineering / Built Environment Engineering (afsplitsing BE).
- Faculty of Design and Innovation. Industrial Engineering & Innovation Sciences / Industrial Design / Built Environment Design (afsplitsing BE).
Er wordt benadrukt dat dit is hoe het eruit ‘zou kunnen zien’. Er zijn dus nog geen definitieve keuzes gemaakt.
Indeling diensten ook op de schop
Naast het herindelen van de faculteiten adviseert de werkgroep ook om opnieuw naar de diensten te kijken. Volgens hen werkt de huidige indeling (met tien diensten) suboptimaal. ‘Om iets gedaan te krijgen, moet je tegenwoordig naar veel verschillende diensten. Bijvoorbeeld, om digitaal toetsen in een cursus te introduceren, heb je General Affairs nodig voor het beleid, ESA voor planning en logistiek, de faculteit voor de cursusorganisatie en IT voor de softwareondersteuning’, wordt er geschreven.
Om die reden stelt de werkgroep voor de huidige tien diensten onder te brengen in vier nieuwe afdelingen:
- Education Services. Verantwoordelijk voor de ‘full student journey’, van het eerste contact, tot het studieprogramma, tot de diploma-uitreiking.
- Research and Valorization Services. Verantwoordelijk voor de ‘full research journey’, van eerste idee, tot financiering, tot uitvoering en - indien van toepassing - zelf commercialisering.
- General Services. Verantwoordelijk voor de ‘TU/e-brede processen en activiteiten, zoals compliance, accounting en IT’.
- Real Estate and Facilities. Verantwoordelijk voor de ‘veilige en schone omgeving van de TU/e’ met als hoofdtaak het onderhoud van alle gebouwen.
Dit voorstel is niet enkel een herindeling, maar ook een splitsing binnen bestaande diensten. Omdat veel van de huidige diensten belangrijk zijn bij meerdere van de voorgestelde vier afdelingen, zou dit betekenen dat sommige diensten worden opgesplitst.
Net als bij de faculteiten, is ook dit voorstel een advies en nog geen definitieve aankondiging.
Discussie