door

Sint was thinking…

05/12/2018

‘Sinterklaas was thinking, what he should give this year.’ Ja, crap, dat rijmt dus niet hè. Sinterklaas vieren met internationale collega’s: dat is me een uitdaging!

Hoe leg je dit verschijnsel uit, wat voor verhaal rechtvaardigt dat een stokoude man met een boot uit Madrid (lees: binnenland Spanje ZONDER directe verbinding met de zee, maar oké daar zal ik nu niet moeilijk over gaan doen) komt om kinderen in Nederland cadeautjes te geven? Dan laat ik de Pieten nog maar even buiten beschouwing.

Alsof dit nog niet genoeg uitdaging is voor de decembermaand, stond ik voor een nóg grotere. Deze week gaan we met de onderzoeksgroep op ‘retreat’. En aangezien het Sinterklaas is, doen we aan surprises. Leg dat maar eens uit.

Internationale collega: “Je maakt dus iets leuks voor iemand?”. Ik: “Uhm, nou, ja op zich wel, maar soms is iets leuks júist iets stoms, snap je?”. Misverstanden alom. Hoe leg je uit dat een surprise doorgaans wordt gemaakt met een tikje sarcasme, maar dat dat ook weer niet per se nodig is? Wat is de perfecte verhouding, hoe groot moet dat ‘snufje’ waarheid zijn om net nog grappig te zijn?

Smek-geluidjes

Hoe laat je subtiel doorschemeren dat die ene collega de godganse dag irritante smek-geluidjes maakt waar je helemaal gestoord van wordt, of dat die andere collega wellicht iets minder hard op zijn toetsenbord mag rammen. Ja, subtiliteit lijkt me wel handig om hierna überhaupt nog een kantoor te kunnen delen.

Mijn missie begon een paar weken geleden met het maken van een inwerkdocument: ‘Sint Surprises for Dummies’, en het faciliteren van ‘the road to December 5th’. Deze ‘road to’ hield onder andere in dat ik een paar uurtjes onderzoekstijd heb gespendeerd om de PABO’er uit te hangen. Er prijkt hier nu een keimooie zelfgemaakte schoorsteen (inclusief hoofd van Amerigo) in de gang waar alle collega’s hun verlanglijstje op kunnen plakken. Maakt de surprises ook weer een tikkeltje makkelijker.

Toch verliep niet alles zo soepeltjes. Weken moesten we elkaars gezeur en perikelen aanhoren over de surprises. Gezamenlijke speurtochten op Pinterest op zoeken naar inspiratie resulteerden in niets. Engelse rijmwoordenboekpagina’s werden zonder pardon weggeklikt, het uitzicht op de creatie van een relatief fatsoenlijk gedicht was toch hopeloos. Toch is dit uiteindelijk niet allemaal voor niets geweest. Hoe mislukt de surprises straks ook blijken te zijn, het was wel leuk. Toch weer een nieuw (raar) stukje Nederland leren kennen.

Deel dit artikel