door

Rooskleurig

16/03/2021

De laatste keer dat ik me tot jullie richtte, vertelde ik over de grote beslissing die ik had genomen. De keuze om te stoppen met mijn studie aan de TU/e en een ander pad in te slaan. Op dit moment is er echter iets anders dat me nadrukkelijk in het gezicht staart; wat te doen met de tijd die voorheen al voor me was ingevuld?

Meerdere mensen om me heen verkeren in eenzelfde situatie en worden op vergelijkbare wijze geteisterd door het hebben van een overvloed aan tijd. Ze stellen me regelmatig de vraag of ik me niet mateloos verveel. In reactie op die vraag stel ik mezelf er dan weer een; hoe kan het dat zij niet in staat zijn hun tijd te vullen? Het belangrijkste vraagstuk waar ik me nu mee bezighoud, is wat ik in z’n algemeenheid ga doen met mijn leven. Want die vraag heb ik in eerste instantie klaarblijkelijk niet goed beantwoord.

Het leidde me ook tot de conclusie dat ik de tweede keer met extra veel zorgvuldigheid te werk moet gaan. De eerste keer dat ik me op dit vraagstuk wierp, richtte ik me enkel op studies op het technisch vlak. Al jaren was de hele strategie die ik hiervoor had uitgestippeld, daarop gericht, want techniek heeft immers zoveel prestige.

Achteraf gezien was het niet het juiste plan van aanpak, dus ditmaal oriënteer ik me op een veel bredere manier. Een breed palet aan studies, van rechtsfilosofie tot tandheelkunde, op dat alles werp ik op z’n minst eens een blik. Voor een doorgewinterde techneut is dit onderwerp natuurlijk taboe, zie voor de reden daarvoor twee regels terug. De nog prille realisatie dat ik toch niet de doorgewinterde techneut ben die ik dacht te zijn, heeft veel andere studies weer spreekrecht gegeven.

Ook door hier en daar gesprekken aan te knopen met bekenden, worden nieuwe deuren voor me geopend. Recent nog sprak ik met een oud-medescholier; we kwamen tot de ontdekking dat we een gezamenlijke interesse delen in het werk van de Canadese klinisch psycholoog en schrijver Jordan Peterson. Het gesprek, dat anderhalf uur in beslag nam, wakkerde bij mij de interesse aan om eens goed te kijken naar de politiek-psychologische hoek waarin mijn gesprekspartner zich met zijn huidige studie bevindt.

Naast dat ik bezig ben met de vraag welke kleur mijn toekomst gaat krijgen, is er ook dit huidige moment dat opgevuld dient te worden. Tal van activiteiten voorkomen dat mijn geest in een vervelingsachtige modus belandt. Ik merkte dat ik veel voldoening haal uit het geven van bijles, daarom heb ik gesolliciteerd bij online huiswerkbegeleider Lyceo en begeleid nu leerlingen bij hun bètavakken. Ook loopt er een sollicitatie van me bij Vluchtelingenwerk Nederland. En in deze verkiezingstijd verspreid ik in de buurt folders van de partij die ik steun. Van gaten in mijn tijdschema is geen sprake meer.

Voor eenieder is het belangrijk om bezig te blijven, want stilzitten is doorgaans geen onderdeel van de menselijke aard. Al is op z’n tijd een afwezigheid van activiteiten ook van belang. Voor wie zich geen raad weet met al die onbestede tijd; kijk nog eens goed om je heen, want er is altijd wel iets te vinden dat je kunt doen. En daarmee blijkt je toekomst vaak rooskleuriger te zijn dan je in eerste instantie dacht.

Deel dit artikel