door

WinTU/er Village

13/12/2023

Spoiler alert voor alle kerstfans die zich in september al verheugen op Sky’s Christmas Station. Hier volgt een kritische noot tussen alle kerstlichtjes, sfeermuziek en foute kersttruien.

Een kerstborrel hier, een afdelingsetentje daar, een niet te zuinig geschenk voor de feestdagen. En dan ook nog een compleet indoor winterdorp inclusief ijsbaan in het Atlasgebouw. Soms durf ik mijn vrienden en familieleden amper te zeggen hoe goed wij het hebben op de TU. Want ook buiten de feestdagen zijn er uitjes, lunches en evenementen. Allemaal betaald door onze baas.

Terwijl ik diezelfde vrienden en familie eigenlijk hartelijk moet bedanken. Want zij hebben dit met z'n allen mede mogelijk gemaakt. Al hun ingehouden belastingcenten hebben niet kunnen voorkomen dat Nederlandse scholieren fors achteruit zijn gegaan in wiskunde, natuurwetenschappen en vooral leesvaardigheid. Maar wij hebben hier wel een meer dan prima kerstfeestje. Waardoor ik me dan ook soms afvraag: wordt die pot met geld van Onderwijs wel eerlijk verdeeld tussen basis-, middelbaar, hoger en wetenschappelijk onderwijs? Iets meer geld naar beter basisonderwijs, en iets minder naar een kartonnen winterdorp?

Natuurlijk is onze WinTU/er Village maar een fractie van het totale budget van de TU. Maar het is wel een heel erg in het oog springend evenement. En voor mij symbolisch voor het gemak waarmee het geld wordt uitgegeven aan andere dingen dan onderwijs. Ben ik nu een zure groene Grinch? Waarschijnlijk wel. En nog een hypocriete ook: want al houd ik oprecht niet van de ‘Christmas Station’, naast mijn kritische noot geniet ik wél van alle feestjes met mijn collega’s. Misschien bind ik zelfs nog wel de schaatsen onder in Atlas. Onder protest. Prettige feestdagen, allemaal!

Deel dit artikel