door

De kernwaarden van de kapster

02/04/2024

Het zal bij jullie net zo gaan; sinds de kernwaarden van de TU/e door rector magnificus Silvia Lenaerts en ambassadeur Integriteit Ingrid Heynderickx worden herzien, houdt het rijtje van de vier woorden me nogal bezig. Keer op keer komen ze terug in gesprekken met familie en vrienden. Kortst samengevat: “‘Personal’, ‘open’, ‘engaged’ en ‘curious’? Dat zijn precies de waarden van mijn kapster!”

Waar ik eet en Pasen vier, wordt nogal vaak gesproken over de universiteit. De naaste collega van mijn man, een NXP-werknemer, is tevens deeltijdhoogleraar aan de TU/e en zij tweeën vinden het leuk om de Eindhovense academische wereld bij een koffieautomaat op de High Tech Campus te bespreken. Dat hoor ik dan weer terug bij het avondeten thuis. 

Met Pasen was mijn zoon er ook – hij doet een PhD bij Tilburg University. Wij vinden het leuk om ‘onze uni’s’ te vergelijken. En ja, in Tilburg is de koffie goedkoper, maar in Eindhoven krijgen afgestudeerden een beter MomenTUm. Afgelopen dagen bespraken we de Tilburgse pilaren en TU/e’s kernwaarden. We maakten er een spelletje van tijdens een wandeling: Raad eens welke wij hebben?  

We wisten al dat beide universiteiten vier woorden hadden gekozen en vertelden elkaar wat de eerste letters waren. Tilburg heeft vier keer een C, Eindhoven heeft de P,O, E en C. Om de beurt waagden we een gok. Mijn zoon begon. “De P staat voor Proud?” Fout. Ik: “Hebben jullie ook Curious?” Ja! Hij probeerde daarna of de P van Positive, Precise of Pioneers was. Allemaal leuke waarden, maar daar heeft de TU/e niet voor gekozen. Zelf had ik moeite de drie overige C’s te vinden. Cooperative? Compassionated? Capable? Career? Catholic? Challenge? Cheap? Fout, fout. We vonden meer paaseieren dan kernwaarden.  

Mijn zoon won ons spel. Hij kwam nog met de E van Engaged en ik heb “Open minded” in plaats van ‘Open’ goedgekeurd. De C’s van Tilburg staan voor Caring, Connected en Courageous.  

Terug van de wandeling vertelden we de thuisblijvers hoe moeilijk die kernwaarden te vinden zijn. “Een van m’n collega’s had het er helemaal niet moeilijk mee”, zei mijn man. “Die riep meteen na het lezen van dat stuk in Cursor: ‘Personal’, ‘open’, ‘engaged’ en ‘curious’? Dat zijn precies de waarden van mijn kapster!’” 

Mijn man snapt wel dat het vier lastig te onthouden woorden zijn, maar hij heeft een ezelsbruggetje voor me bedacht. “Zet ze in een andere volgorde, dan krijg je OPEC, de club van olieproducerende landen. Dat is een knipoog naar fossiele industrie en een middelvinger naar University Rebellion.” Dat snapt ook een kapster. 

Deel dit artikel