door

En ik vind | DutchOnly? Gemiste kans!

31/10/2018

#Traveladdict #Wanderlust #Exploringtheworld #DutchOnly. Welke hashtag past hier niet tussen? Van tussenjaar tot studietrip: wij millennials reizen heel de wereld rond. We beklimmen bergen, ontmoeten locals en proeven exotische gerechten. We ontdekken afgelegen gebieden, lopen lange wandeltochten, rijden olifant en bezoeken weeshuizen. Maar als het op de wereld verkennen in ons eigen huis aankomt, zijn we opeens wereldvreemd.

Wéér 'Dutch only'. In hun wanhopige zoektocht naar een kamer stuiten veel internationale studenten op advertenties die alleen voor Nederlandse studenten zijn. Geen warm welkom, maar ook een gemiste kans voor studentenhuizen. Speciaal voor alle avontuurlijke, Nederlandse studenten besloot ik daarom zelf op ontdekkingstocht te gaan langs gemengde huizen in Eindhoven. In deze travelblog beschrijf ik vier voordelen als je op reis gaat in je eigen huis.

1. Een andere bril
Buitenlandse studenten kijken door een andere bril naar Eindhoven en komen op heel andere plekken. Wat je zelf normaal vindt aan de stad, is voor hen bijzonder. “Zelf zou ik nooit zomaar naar een expositie of foodtruckfestival gaan”, vertelt een Nederlandse student. “En laatst was ik voor het eerst in de Expat Hub: mijn huisgenoten hadden me meegenomen naar het Oktoberfest. Dat was heel gezellig, volgende keer ga ik weer mee.”

2. Crashen in Mexico
Niet alleen in Eindhoven verbreed je je horizon, je bouwt een netwerk op over heel de wereld. Zo vertelt een student dat hij een tijdje in Mexico ging studeren en een verblijfplaats zocht. “Ik mocht bij een oude huisgenoot crashen. In het weekend nam hij me op sleeptouw naar plekken waar normale toeristen niet komen.” Ook voor een stage, onderzoek of baan kunnen je internationale connecties je verder op weg helpen.

3. Engels verbeteren
Een drempel die vaak genoemd wordt, is de taalbarrière. Het is even wennen, geeft een Nederlandse student toe, maar na een paar weken weet je niet beter. Eerst sprak hij in zijn persoonlijke leven nooit Engels. Zijn Engels is nu flink verbeterd - wat ook van pas komt in zijn opleiding en carrière. “Nederlanders spreken heel goed Engels, dus de onzekerheid is nergens voor nodig”, stelt zijn Italiaanse huisgenote gerust. Thuis oefenen de huisgenoten bovendien samen Nederlands en leren ze elkaar woordjes van hun moedertaal.

4. Pikant en exotisch
Tot slot vinden de studenten het een grote plus dat je verschillende soorten eten en drank kunt proberen. Meegebrachte ham uit Spanje, zelfgemaakte Italiaanse tiramisu of oer-Hollandse boerenkool. “Let op: er zijn wel verschillende definities van ‘een beetje pittig’”, lacht een Nederlandse student die met mensen uit India samengewoond heeft.

Kortom: vrienden over heel de wereld, nieuwe plekken verkennen, je Engels verbeteren en lekker eten. Ik heb maar één advies voor Nederlandse studentenhuizen. Schrap 'Dutch only' voortaan uit je kameradvertentie en er gaat een wereld voor je open. Ik kijk uit naar jullie reisblogs.

Eva de Bruijn studeerde in juni af aan de TU/e en is raadslid voor GroenLinks in Eindhoven.

Foto: Mark Frerker

Deel dit artikel via je socials