door

Feiten of laster?

01/11/2022

Vorige week kwamen bij Cursor mails binnen van Chinese studenten die wilden dat we een artikel zouden verwijderen. Het stuk was een feitelijk relaas van hoe Volt Eindhoven een kwestie aan de orde had gesteld in de gemeenteraad. Het ging over de druk die volgens deze lokale partij wordt uitgeoefend op Chinese studenten om kennis te stelen, onder meer aan onze universiteit. In de mails werd het artikel weggezet als ‘negatieve propaganda’ en ‘kwaadaardige laster’.

‘Verzonnen en onbewezen informatie, misleidend en met een discriminerende kop. Ik zie niet in waarom deze politieke troep de universiteit in wordt gebracht.’ Dat was vorige week de korte en krachtige reactie van een reaguurder, die beknopt weergeeft waar het volgens een deel van onze Chinese gemeenschap aan schort als het gaat over het betreffende Cursor-artikel van 20 oktober.

Op mijn reactie dat Cursor hier enkel zaken weergeeft die zich hebben voorgedaan in de Eindhovense gemeenteraad komt geen respons. Wel krijg ik woensdag een mail onder ogen die eigenlijk gericht was aan Education and Students Affairs. Zestig Chinese studenten en een aantal medewerkers vragen ESA om actie te ondernemen. ESA stuurt het bericht maar door naar ons.

Met die studente uit Hong Kong waar in het artikel sprake van is en die tegen fractievoorzitter Jacco Rubenkamp van Volt gezegd heeft telefonisch en via een brief benaderd te zijn, had Cursor ook graag willen spreken. Maar Rubenkamp vertelde ons dat ze dat echt niet wilde. Dus moeten we het doen met wat hij erover zegt en met de vragen die hij erover stelde in de gemeenteraad. 

Een keurig journalistiek bericht in mijn ogen, maar een deel van onze Chinese gemeenschap interpreteert het dus als een gerichte aanval op hen. Je stelt je de vraag: waarom leggen ze hun kritiek niet voor aan de partij die daar het meest voor in aanmerking komt: Volt Eindhoven. En het blijkt dat ook die reacties heeft ontvangen.

Mijn vervolgvraag: mag onze universitaire gemeenschap dan niet weten wat Volt Eindhoven heeft aangekaart in de gemeenteraad? En wie grote bezwaren heeft met het stuk kan dat altijd nog kenbaar maken onder het artikel in Disqus. Of stuur een open brief aan Cursor, was mijn advies aan de klagende studenten. We hebben nog niets ontvangen. Ik heb ze wel uitgenodigd om er een keer over te komen praten.

Een mooie reactie vond ik die van een Chinese student die meedeelde naar Eindhoven te zijn gekomen om hier kennis te vergaren, zijn horizon te verbreden en vriendschappelijke relaties aan te knopen. Zijn onuitgesproken vraag voelde je boven de markt hangen: moet al die vergaarde kennis dan ook worden beschouwd als roofgoed? Een andere opmerkelijke reactie vond ik die van een student die slechts meldt dat het plaatje van China dat we boven het artikel hadden geplaatst, niet correct is. Ik begon me af te vragen of hij wellicht Taiwan mist.

Deel dit artikel